Od dziwacznej koncepcji do letniego klasyka – tak można opisać niezwykłą podróż Espresso Tonic, napoju który zdobył serca kawowych entuzjastów na całym świecie!
Początki Espresso Tonic mogą sięgać lat 80. XX wieku, kiedy to w Hiszpanii popularność zdobywał napój znany jako “Cafe Del Tiempo” – czyli filiżanka kawy podana z osobną szklanką z lodem i cytryną. Pierwotnie przygotowywano go z tradycyjnej kawy przelewowej, ale z czasem zaczęto coraz częściej używać do niej espresso.
Skandynawski strzał w dziesiątkę!
Narodziny popularnego przepisu na Espresso Tonic datuje się na rok 2007. To wtedy, całkiem przypadkowo, Anna Lunell, właścicielka popularnej palarni kawy, eksperymentując z różnymi kombinacjami smakowymi, połączyła espresso z tonikiem. Początkowo pomysł budził kontrowersje, ale każdy, kto spróbował tej wariacji, natychmiast się w niej zakochał!
Zarówno rodzime, jak i ogólnoświatowe statystyki pokazują, że z roku na rok pijemy coraz więcej zimnej kawy. Kawiarnie specialty prześcigają się w wymyślaniu innowacyjnych dodatków do espresso i cold brew, takich jak sok pomarańczowy, lemoniada, czy woda kokosowa, a najbardziej trafione pomysły z branży przenikają do mainstreamu. Tak właśnie było z tonic espresso, które z niszowego napoju serwowanego w kawiarniach trzeciofalowych stało się kawowym hitem wielu sezonów. Obecnie dostępne jest nawet w wersji RTD w supermarketach i na stacjach benzynowych. Tonic espresso połączeniem goryczy, kwasowości i słodyczy dobrze znanym z koktajl barów podbiło serca miłośników kawy na całym świecie – Agnieszka Bukowska, współautorka Coffee Spots Polska.
Source: Pinterest
Jak zrobić ten kultowy napój?
Do ulubionego szkła, najlepiej takiego, które dobrze trzyma temperaturę, należy wrzucić kilka kostek lodu i zalać tonikiem, a następnie wlać espresso. Ważne jest, aby zachować tę kolejność, by napój stał się warstwowy. Można dodać także plasterek limonki. Przed wypiciem energicznie wymieszać zawartość i gotowe!
Espresso Tonic w nowym wydaniu!
W kawiarniach coraz częściej można znaleźć nowatorskie połączenia, przyciągające uwagę nawet najbardziej wymagających miłośników kawy! Espresso Tonic z sorbetem malinowy nie tylko urzeka intensywnym smakiem, ale także przykuwa uwagę eleganckim połączeniem świeżych owocowych akcentów. Propozycja idealna na letnie dni, pozwalająca na chwilę relaksu i odświeżenia. Zapewni unikalne doznania każdemu, kto szuka czegoś wyjątkowego i łatwego do odtworzenia w domu!
Sorbet malinowy umieszczamy na dnie szklanki. Wypełniamy ją lodem, wlewamy tonik, dodajemy świeże maliny i plastry limonki. Na koniec, po kostkach lodu, wlewamy świeżo zaparzone espresso. Całość dokładnie mieszamy i gotowe!
Dzięki przypadkowi i chęci eksperymentowania Espresso Tonic szybko zagościło w wielu kawiarniach oraz domach na stałe.