Mamy dobrą wiadomość dla fanów owoców morza. Mamy dla Was przepis, w którym się zakochacie! Serio. My przepadliśmy po pierwszym kęsie. Połączenie muli z sosem na bazie szalotki, czosnku, masła i białego wina to strzał w dziesiątkę. Nawet dla najwybredniejszych smakoszy! A co najważniejsze – przepis przygotujesz ekspresowo!
Difficulty level: easy
Number of servings: 2
Preparation time: 25 minut
Ingredients:
- 1 kg małży
- oliwa z oliwek
- 3 szalotki
- 2 garlic cloves
- 200 ml białego wina (najlepiej półwytrawnego lub wytrawnego)
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka tartej skórki cytryny
- opcjonalnie posiekana papryczka chili
- pepper and salt to taste
- natka pietruszki do dekoracji
Preparation:
1. Posiekaj szalotkę i czosnek. Jeśli dodajesz papryczkę chili – ją też pokrój w cienkie plasterki.
2. Do garnka wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej wymienione wyżej składniki.
3. Gdy już się zarumienią – dolej do nich wina i smaż razem przez ok. 2 minuty, aż do odparowania alkoholu.
4. Następnie do garnka wrzuć mule i smaż ok. 5 minut pod przykryciem, jednak co chwilę je zamieszaj, aby cebula i czosnek na dole garnka się nie spaliły.
5. Po tym czasie do garnka dodaj masło i wymieszaj, aby zemulgowało razem z sosem na bazie wina.
6. Gdy całość ładnie się połączy – dodaj tartą skórkę cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
7. Tak przygotowane mule serwuj w towarzystwie świeżej bagietki posmarowanej masłem. Smacznego!
You can find Food and Design editorial recipes in the form of videos on our Instagram!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/
photo: Od kuchni creative agency