Odkryj poranki w nowym, wiosennym wydaniu! BreakfastWeek przełącza Cię na tryb śniadaniowy i pozwala celebrować każdy poranek bez pośpiechu. To wspaniała okazja, by odkryć najmodniejsze śniadaniownie i zanurzyć się w świecie wyjątkowych smaków. Zapomnij o rutynie! Do 17 kwietnia czekają na Ciebie festiwalowe śniadania, które kuszą nieoczywistymi połączeniami. Brioche z kaszanką, jajem w koszulce i jabłkami w cydrze, naleśniki z kawiorem i śmietankowym serkiem, czy chrupiąca pajda chleba z omletem, kimchi i twarożkiem – to tylko niektóre z popisowych propozycji.
Warszawa – Villa 22 Food \ Art \ Friends
Nic tak nie zaspokoi apetytu na grzeszne, lśniące od masła śniadanie, jak poranek w Villi 22. Ta butikowa willa z ponad 100-letnią tradycją czaruje niepowtarzalną atmosferą oraz sympatyczną obsługą i stanowi idealne tło dla autorskiej kuchni Łukasza Olszewskiego. Śniadaniowe menu dalekie jest od sztampy. Wersja A to prawdziwa uczta dla smakoszy – czarne bao z pieczonym boczkiem, omletem tamago i wyrazistymi dodatkami, takimi jak aioli z czarnego czosnku i trufli, sezam oraz orzech. Miłośnicy słodszych poranków zjedzą zaś gorące ciasto bananowe podane z serkiem cytrusowym, kwaśnymi porzeczkami i agrestem, obficie oblane czekoladowo-karmelowym sosem z solą morską. Obłęd!
Wrocław – Panczo Wita Stwosza
W Panczo każda poranna wizyta to prawdziwa meksykańska fiesta! Zajrzyj więc na Wita Stwosza 3 podczas BreakfastWeek i pozwól, by autentyczne smaki przeniosły Cię prosto do serca Meksyku. Karta jest na tyle kusząca, że chciałoby się tu zostać aż do kolacji! W menu A rządzi quesadilla z kolendrowym kalafiorem. Połączenie kremowego guacamole, jajka sadzonego, intensywnego sosu cheddar i orzeźwiającego limonkowego majo, a do tego wszystkiego granat, który dopełnia smak swoją soczystą słodyczą, to po prostu niebo w gębie! W Menu B znajdziesz za to huevos rancheros z bekonem, które porządnie Cię rozgrzeją
i nasycą. To dwa pyszne placuszki z białej kukurydzy, kremowe guacamole, jajko sadzone, pomidorki rancheros i marynowana fasolka – wszystko podlane domowym chili majo. Tak smakuje idealny początek dnia!
Szczecin – Bonjour French Bistro
A teraz przenosimy się do serca Paryża, a dokładniej do Bonjour French Bistro, które wprowadza klimat znad Sekwany prosto do Szczecina. W swobodnej atmosferze, pełnej uroku francuskiego bistro, serwowane są śniadania, które łączą klasykę z nowoczesnością. W Menu A, czekają na Ciebie Crêpes Suzette – delikatne naleśniki posmarowane kremowym mascarpone, zanurzone w aromatycznym syropie pomarańczowym, podane z aksamitnymi lodami i chrupiącymi płatkami migdałów. Z kolei Menu B to Benedykt z krewetkami czosnkowymi na maślanej brioche, z aksamitnym sosem holenderskim oraz świeżą salsą
z pomidorów i cebuli. Całość dopełnia chrupiąca mieszanka sałat i posypka z tartego parmezanu. Bon appétit!
Trójmiasto – Port Fromage
Urocza restauracja zlokalizowana nad samą Motławą, w ruinach zamku krzyżackiego, zachwyca nowoczesnym stylem i oryginalnością. Miejsce inspirowane jest historią portu w Gdańsku, który niegdyś łączył Polskę z najlepszymi smakami świata. Wśród festiwalowych propozycji znaleźć tu można aromatyczne rösti z serem Gruyere, podane z jajkiem sadzonym i chrupiącym, glazurowanym w cukrze muscovado boczkiem. Jest też domowej roboty brioszka z serem Gruyere, serwowana z panierowanym w parmezanie żółtkiem, awokado, kimchi-mayo i tofu. To nowoczesne, pełne kontrastów śniadania, które łączą kremową delikatność
z wyrazistymi nutami. Gwarantujemy, że będziesz tu wracać!
Katowice – MUNDO food&people
Jeśli szukasz modnego miejsca na wyjątkowe śniadanie w Katowicach, to restauracja inspirowana kuchnią Ameryki Południowej – MUNDO food&people jest strzałem w dziesiątkę. To przestrzeń pełna kolorów, muzyki i pozytywnej energii, która od razu przyciąga uwagę – idealna na poranek w towarzystwie przyjaciół czy rodziny. W ramach BreakfastWeek czekają na Ciebie wyrafinowane kompozycje – klasyczne angielskie śniadanie zamknięte w chrupiącej pszennej tortilli lub tost francuski z mlecznego chleba shokupan, podany z kremem waniliowym z nutą cynamonu, churrosami i sosem dulce de leche. To miejsce dla tych, którzy doceniają smaki doprawione pasją.
Poznań – Tygryz
Kuchnia Bliskiego Wschodu i krajów Maghrebu to prawdziwa kopalnia śniadaniowych inspiracji, co udowadnia mieszczący się w Poznaniu, przy ul. Franciszka Ratajczaka 36, Tygryz. Podczas BreakfastWeek czekają tu na Gości kolorowe zestawy, a wśród nich konfitowane pomidory zapiekane w pomarańczy, z aromatycznym Butter Masala, jajkami, fetą, kolendrą i solonymi orzechami włoskimi. Jest też pieczona feta w towarzystwie karmelizowanych śliwek, pomidorków koktajlowych i winogron. Dodatek konfitowanego czosnku, domowej granoli z kaszy gryczanej oraz posypki z białego sezamu sprawia, że smak tego dania jest jeszcze głębszy, a świeża mięta i koper nadają mu orzeźwiającego charakteru. Skusisz się?
Kraków – Kroma
W sercu Krakowa, nad Wisłą, z widokiem na Wawel, najmodniejsze śniadania w mieście serwuje Kroma! Podczas BreakfastWeek znajdziesz tu dwa wyjątkowe dania, których nie ma w standardowej karcie. To puszysty omlet z ziołami, wypełniony aksamitnym labneh,
w towarzystwie świeżej sałatki z chrupiących warzyw skropionej autorskim winegretem. Fanom intensywniejszych smaków polecamy zaś złociste, smażone na maśle tosty z roztopionym cheddarem, soczystą szynką i świeżym szpinakiem, podane z jajkiem sadzonym i orzeźwiającym tzatziki. Którą opcję wybierasz?
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź:
https://RestaurantWeek.pl
[partner's material]