Poranek w Warszawie to nie tylko „pierwszy posiłek dnia”. To pełnoprawny rytuał – pachnący świeżym pieczywem, podany z kubkiem gorącej kawy i doprawiony chwilą tylko dla siebie. A że stolica kocha śniadania niemal tak mocno jak kawę speciality, zapytaliśmy mieszkańców, gdzie jedzą najchętniej. Odpowiedzi układają się w mapę miejsc, które definiują śniadaniowy styl życia warszawiaków.
O poranku Warszawa ma swój klimat. Kawiarnie otwierają swoje witryny, piekarnie pachną ciepłym masłem, a kolejki po kanapki na wynos w niektórych miejscach są naprawdę baaardzo długie. Spytaliśmy mieszkańców Pragi Południe w Warszawie o to, gdzie najchętniej jadają śniadania. W naszej sondzie ulicznej przewijało się zaledwie kilka nazw, ale powtarzanych z zadziwiającą zgodnością: Havana, Bułkę Przez Bibułkę, Charlotte, Green Caffè Nero, Lubaszka oraz Być Może Piekarnia & Bistro.
Havana – jajecznica na chałce, która stała się miejską legendą
Gdy pytaliśmy o „najlepsze śniadanie w Warszawie”, najczęściej słyszeliśmy jedno słowo: Havana. A właściwie jedno danie: jajecznica na chałce.
Miękka, maślana, lekko słodka, z jajkami przygotowanymi w sposób, który trudno opisać, a łatwo pokochać. To śniadanie-słodycz, śniadanie-pocieszenie, śniadanie, które „robi dzień”.
Jeden z przechodniów ujął to prosto: „Jajecznica na chałce… mmmm. Sztos totalny.”
I faktycznie! Havana to miejsce dla tych, którzy kochają zacząć dzień ciepło, miękko i po domowemu, ale z nutą wakacyjnego luzu.

Słowackiego 16/18, Warsaw, Poland 01-627
Bułkę Przez Bibułkę – klasyk, który nigdy nie zawodzi
Są takie miejsca, które działają jak poranny autopilot. Dla wielu warszawiaków jest nim Bułkę Przez Bibułkę. Tosty, jajka, kanapki, słońce w środku zimy i kawa, którą pije się bez pośpiechu, nawet jeśli właśnie powinno się biec na tramwaj.
Studenci mówią o niej najczęściej: „Zawsze smacznie, zawsze szybko.”
I dokładnie o to chodzi w tej śniadaniowej filozofii: ma być prosto, przewidywalnie, smacznie i bez stresu.

Żurawia 6/12, 00-503 Warszawa
Charlotte – Paryż o 8:30 rano
W każdym większym mieście jest miejsce, które przenosi w inne miejsce. W Warszawie takim adresem jest Charlotte – królestwo bagietek, masła, confiture i idealnie złocistych croissantów. W naszej sondzie słyszeliśmy zdania typu: „Charlotte to vibe. Idziesz na śniadanie i nagle jesteś w Paryżu.”
To śniadanie, które je się trochę dla smaku, trochę dla atmosfery, a trochę dla tego poczucia, że dzień można zacząć… ładniej.
Croissant + jajko + kawa = mały rytuał miejskich romantyków.

ul. Piękna 11B/2, 00-549 Warszawa
Green Caffè Nero – śniadanie „na łapkę”, ale z klasą
Rzeczywistość bywa szybka i warszawiacy świetnie to rozumieją. Dlatego w sondzie pojawiało się też wiele odpowiedzi typu: „Green Nero – biorę kanapkę i kawę i biegnę dalej.”
Mały croissant, kanapka z jajkiem, kawa na wynos i już. Minimalizm, ale z poczuciem, że nawet szybkie śniadanie może być dobre, lekkie i w punkt.
To rozwiązanie dla tych, którzy kochają poczucie kontroli o poranku – nawet jeśli kontrola trwa tylko pięć minut w kolejce.

Francuska 35, 03-905 Warszawa
Lubaszka – domowe poranki w wersji miejskiej
Gdy w odpowiedziach pojawiała się Lubaszka, zazwyczaj towarzyszył jej jeden motyw: zapach świeżego pieczywa. Drożdżówki, bułki, chleb – klasyka, która nie potrzebuje żadnych ozdobników. To powrót do śniadań z dzieciństwa, ale w wersji warszawskiej: szybciej, głośniej, ale nadal szczerze i pysznie. W ramach ciekawostki możemy Wam dodać, że mają świetną pizzę na kawałki!
Respondenci podkreślali: „Prosto, świeżo i dużo – tak jak lubię.”
Lubaszka to dowód, że czasem najlepsze śniadanie jest… najprostsze.
Grochowska 230, 04-148 Warszawa
Być Może Piekarnia & Bistro – śniadanie w wersji „slow”
Być Może to przeciwieństwo śniadania w biegu. To śniadanie, które się celebruje – nawet jeśli jest środek tygodnia i pada. Rzemieślnicze wypieki, piękne talerze, sezonowe dodatki, atmosfera jak z małej włoskiej trattorii, ale w środku Mokotowa. Najlepiej podsumowała to jedna z respondentek:
„Tu wszystko smakuje tak, jak powinno smakować poranne jedzenie.”
To miejsce na weekend, randkę o 9:00 albo nieprzyzwoicie powolny start dnia.

Pl.Grzybowska 2, 00-017 Warszawa
Co z tego wynika? Warszawa kocha śniadania, które mają… klimat!
Z naszej sondy wyłania się prosty, ale ważny obraz: Warszawiacy nie jedzą śniadań. Warszawiacy przeżywają śniadania! Jakkolwiek to brzmi 🙂 Każde z wymienionych miejsc – choć zupełnie inne – daje mieszkańcom to samo: chwilę dla siebie w mieście, które rzadko zwalnia.
A że jedni wybierają jajecznicę na chałce, inni croissanta, a inni kanapkę „na szybko” – to tylko pokazuje, jak różne mogą być poranki, które zaczynają się… odrobiną chwili dla siebie i czymś naprawdę pysznym!










Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































