Prezydent USA, Donald Trump, podpisał rozporządzenie o rezygnacji z papierowych słomek na rzecz jednorazowego plastiku. W związku z jego krytyką zostały zebrane przykłady alternatyw dla plastiku, które prawdopodobnie nie będą się „łamać” ani „eksplodować”.
„Te rzeczy nie działają” – narzekał Trump na temat papierowych słomek. „Wielokrotnie ich używałem i czasami się łamią, eksplodują. Jeśli coś jest gorące, nie wytrzymują zbyt długo – czasem kilka minut, a czasem nawet kilka sekund.”
Oto 10 alternatyw dla jednorazowego plastiku, który ukazały się w zestawieniu Dezeen:
Folia spożywcza Great Wrap
Fot. Great Wrap
Firma biomateriałowa Great Wrap stworzyła bioplastikową alternatywę dla folii spożywczej, wykonaną z resztek skórek ziemniaków.
Chociaż firma twierdzi, że przezroczysta folia ma podobne właściwości teksturalne i użytkowe jak jej odpowiednik na bazie ropy naftowej, jest kompostowalna i zaprojektowana tak, aby rozkładała się w glebie w ciągu 180 dni.
MarinaTex
Fot. Lucy Hughes
Projektantka Lucy Hughes zdobyła nagrodę James Dyson Award 2019 za MarinaTex – kompostowalną alternatywę dla jednorazowych plastikowych torebek, wykonaną z odpadów, takich jak łuski i skóra ryb.
Notpla
Fot. Notpla
Notpla – gra słów oznaczająca „nie plastik” – to jadalne, biodegradowalne opakowanie wykonane z wodorostów i roślin, zaprojektowane w celu całkowitego zastąpienia plastiku pochodzącego z paliw kopalnych.
Od czasu powstania jako saszetki na sosy i powłoka na kartonowe pudełka na wynos, Notpla znalazła zastosowanie w produkcji sztućców, pipet na oleje spożywcze i saszetek na detergent do prania.
Bioplastic Skin – opakowanie z bioplastiku autorstwa Valdís Steinarsdóttir
Fot. Valdís Steinarsdóttir
Bioplastic Skin to projekt islandzkiej projektantki Valdís Steinarsdóttir, która zamieniła odpady skóry zwierzęcej z rzeźni w półprzezroczyste opakowanie bioplastikowe na mięso.
Jej rozwiązanie zaprojektowano tak, aby rozpuszczało się w gorącej wodzie i biodegradowało w ciągu kilku tygodni, oferując alternatywę dla jednorazowych opakowań z ropy naftowej.
GoneShells – biodegradowalna butelka od Tomorrow Machine
Fot. Tomorrow Machine
Studio projektowe Tomorrow Machine stworzyło biodegradowalną butelkę na sok z biomateriału na bazie skrobi ziemniaczanej, którą można obierać jak skórkę owocu, a następnie zjeść, skompostować lub rozpuścić.
„Dopóki nie aktywujesz procesu degradacji, obierając butelkę lub rozrywając ją w inny sposób, działa ona podobnie do tradycyjnej plastikowej butelki” – powiedziała założycielka studia, Anna Glansén.
Zero – opakowanie wielokrotnego użytku od PriestmanGoode
Fot. PriestmanGoode
Zero to koncepcja wielorazowego opakowania fast-foodowego zaprojektowanego przez studio PriestmanGoode.
Projekt zakłada dystrybucję pudełek w stylu bento, wykonanych z grzybni, łupin ziaren kakao i liści ananasa, eliminując potrzebę indywidualnych pokrywek, ponieważ każde pudełko układa się jedno na drugim.
Firma sugeruje system nagród dla klientów – niewielką opłatę zwrotną za oddanie pojemników, aby ograniczyć nadmiar jednorazowych opakowań na żywność.
One Size, X Size – opakowanie Anny Piasek
(Fot. Romain Roucoules)
Projektantka Anna Piasek użyła formowanej celulozy do stworzenia pudełek bento, które można podzielić na różne sekcje.
One Size, X Size obejmuje trzy warianty – cylindryczny kubek, prostokątne pudełko i większe ośmiokątne opakowanie. Projekt powstał podczas jej studiów w szwajcarskiej ÉCAL i miał na celu podkreślenie możliwości łączenia kilku dań w jednym kompostowalnym pojemniku.
Chitofoam – kubki z egzoszkieletu larw od Doppelgänger
Fot. Doppelgänger
Chitofoam to bioplastikowa alternatywa dla tradycyjnego spienionego polistyrenu (EPS), odporna na wodę, pochłaniająca wstrząsy i formowalna w kubki, wypełniacze do paczek i inne opakowania.
Charlotte Böhning i Mary Lempres z Doppelgänger opracowały materiał z egzoszkieletu larw żywiących się plastikiem, aby stworzyć biodegradowalne w domowych warunkach rozwiązanie zastępujące EPS.
Reuse – jadalne opakowanie na żywność od Forest and Whale
Fot. Forest and Whale
Reuse to jadalne opakowanie na żywność wykonane z łusek pszenicy, które można zjeść lub skompostować po zakończeniu posiłku.
Stworzone przez studio projektowe Forest and Whale, najlepiej nadaje się do sałatek, ponieważ nie może długo przechowywać wilgoci, ale nie zawiera plastiku jednorazowego użytku.
Pokrywka pojemnika jest wykonana z polihydroksyalkanianów (PHA) – bioplastiku o właściwościach zbliżonych do tradycyjnego plastiku.
Rozpuszczalne opakowanie na ramen od Holly Grounds
Fot. Holly Grounds
Projektantka Holly Grounds stworzyła rozpuszczalne opakowanie na ramen, które zamienia się w sos podczas gotowania.
Biofilmowe opakowanie składa się z kilku łatwo dostępnych składników, w tym skrobi ziemniaczanej, gliceryny i wody.
Grounds zainspirował fakt, że błyskawiczne zupki, zaprojektowane do zjedzenia w mniej niż 10 minut, są pakowane w materiały rozkładające się przez ponad 80 lat.