27 lutego redakcja Warsaw Insider zorganizowała w Varso Tower osiemnastą edycję gali Best of Warsaw. Wydarzenie zgromadziło czołowych profesjonalistów z warszawskiej branży kulinarnej i hotelarskiej.
Podczas uroczystego wieczoru uhonorowano najlepsze ubiegłoroczne osiągnięcia warszawskiej gastronomii. Nagrodzono najlepsze lokale, szefów kuchni oraz innowacyjne trendy, które kształtują dynamiczną scenę kulinarną stolicy.
Gala Best of Warsaw została zorganizowana kilka lat po debiucie w 1996 roku magazynu Warsaw Insider. Wydarzenie jest najbardziej miarodajnym plebiscytem najlepszych atrakcji kulinarnych i rozrywkowych Warszawy. Cieszy się również renomą najbardziej prestiżowej gali F&B w stolicy.
Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się zarówno weterani branży, jak i wschodzące gwiazdy:
- Andrea Camastra zwyciężył w kategorii Best Chef (Najlepszy Szef Kuchni)
- Restauracja Disarmament 20 zdobyła tytuł Best Premium Dining (Najlepsza Restauracja Premium)
- Restauracja Bibenda zwyciężyła w kategorii Best Casual Dining (Najlepsza Restauracja Casual)
Na gali wyróżniono również lokale najlepiej odzwierciedlające zmieniającą się warszawską scenę gastronomiczną:
- Musa zwyciężyła w kategorii Best Newcomer (Najlepszy Debiut)
- Noriko Omakase zdobyło tytuł Best Sushi (Najlepsze Sushi)
- Feliks Cafe Bar wygrał w kategorii Best Cocktail (Najlepszy Koktajl)
Wyróżniono także ukryte perełki Warszawy:
- Da Gero to zwycięzca kategorii Best Italian (Najlepsza Włoska Restauracja)
- Fat Cat otrzymało laury za Best Ramen (Najlepsze Ramen)
- Niewinność została nagrodzona jako Best Wine Bar (Najlepszy Bar Winny)
Oprócz lokali na Best of Warsaw uhonorowano również osoby kształtujące branżę:
- Kacper Gronkiewicz zwyciężył w kategorii Best Design (Najlepszy Design)
- Best Restaurateurs (Najlepsi Restauratorzy) to Katarzyna Błońska i Tomasz Czudowski
Gala została zorganizowana przez agencję Valkea Media, wydawcę magazynu Warsaw Insider. Partnerami wydarzenie byli Varso 46, Tyskie Browary Książęce, Peroni Nastro Azzurro, Mielżyński – Wine Spirits Specialties, Dal Dalla Gelato, Praska – Kawy Palarnia by ROZNER i Moya Matcha. Partnerami after party byli Restauracja Pod Gigantami i Veo.