photo by Rebecca Rutten from the cycle Contemporary Pieces, 2013, fotografia, 60 × 80 cm, courtesy R. Rütten
Andy Warhol eats a hamburger or more than eight thousand plaster sculptures representing dishes eaten by the artist during the year-these are just some of the works that we will see in the exhibition Food in Art. In MOCAK, you will encounter the statements of artists who comment on such phenomena as consumerism, hunger, appetite or gluttony.
Food in Art This is the 11th exhibition of the flagship MOCAK series Civilization in Art, in which important areas of life were touched upon with the reflections of artists. Previously, we covered such topics as: history, sports, economics, crime, gender, medicine, Homeland, art, nature, politics. Food in this context is unique because it is at the core of life, which affects many aspects of it.
photo: Jadwiga Savicka, heart, 1994 / 1995, photo, 100 × 75 cm, courtesy J. Sawicka
Jedzenie to zaspokajanie potrzeby fizjologicznej, znajdującej się u podstaw piramidy Maslowa, a równolegle – szeregu innych potrzeb psychicznych i społecznych, takich jak poczucie przynależności czy bezpieczeństwa. Pokarm jako nieodzowny warunek przetrwania gatunku ukształtował naszą cywilizację. Był zapłatą za pracę, a jego zdobywanie – motorem postępu. Jego poszukiwanie inicjowało wędrówki ludności i tym samym odkrywanie świata. Jego brak rodził konflikty, przyczyniał się do zbrodni. Jedzenie do dziś towarzyszy rytuałom i obrzędom, znajduje się u podstaw każdej wspólnoty, kultury i religii. Stąd też jest tematem często podejmowanym przez artystów.
photo by Rebecca Rutten from the cycle Contemporary Pieces, 2013, fotografia, 80 × 120 cm, courtesy R. Rütten
At the other extreme of this topic, we have hunger. According to the latest UNICEF data, 750 million people worldwide are currently experiencing it.
Art sees this and can fervently oppose it by exposing the problem.
Na wystawie zostaną zaprezentowane prace ponad 60 artystów z wielu krajów, w różnych mediach, takich jak malarstwo, fotografia, wideo, obiekt i instalacja. Jedzenie to czynność społeczna, podstawa tożsamości, a nawet narzędzie oporu. Współczesnych artystów niepokoiły tak nadmiar, jak niedostatek pokarmu. W pierwszym przypadku konsumpcjonizm, marnotrawstwo, zdrowotne skutki obżarstwa, w drugim – głód, nierówność, kryzys humanitarny, degradacja społeczeństwa, upokorzenie. Analizie zostanie poddany zarówno eksponowany w sztuce od wieków estetyczny potencjał jedzenia, jak i jego aspekty etyczne i światopoglądowe.
The exhibition will be accompanied by a publication containing, among other things, essays that discuss the sociological aspects of food, and interviews with those who cook (professionally and hobbies), answering the question of how they will feed the artist. There you will also find many recipes prepared by artists and published in the book by Andy Rottenberg Social and emotional cuisine.
Curators: Maria Anna Potocka, Martina Sobchik
Exhibition duration: 12.4.2024 – 16.3.2025
Places: Krakow Museum of Modern Art, Building A, level 0
[Press release]