Kiedy słyszymy “Milka”, od razu nasuwa nam się obraz delikatnej, mlecznej czekolady, która rozpływa się w ustach, ale… czy myślimy o jej opakowaniu? Firma, sprzedająca do tej pory słodkości w plastikowych opakowaniach wkracza na nową ścieżkę innowacji – testuje papierowe rozwiązanie dla swojej ikonicznej alpejskiej czekolady.
Mondelez International, potężna firma stojąca za marką Milka, postanowiła zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest wszechobecny plastik – wprowadza papierowe opakowania na rynek niemiecki. Mają one nie tylko chronić produkt, ale również zwracać uwagę na bardziej zrównoważone praktyki pakowania.
źródło: https://nowymarketing.pl/mondelez-testuje-papierowe-opakowanie-dla-czekolady-milka/
Tradycyjne plastikowa folia, choć powszechnie stosowana, staje się coraz bardziej problematyczne z punktu widzenia ekologii. Właśnie dlatego Milka sięga po papier, który, dzięki certyfikatowi Forest Stewardship Council® (FSC), zapewnia, że materiał pochodzi z odpowiedzialnie zarządzanych źródeł leśnych. Co więcej, na każdym opakowaniu znajduje się instrukcja, jak prawidłowo je recyklingować, przyczyniając się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko.
źródło: https://nowymarketing.pl/mondelez-testuje-papierowe-opakowanie-dla-czekolady-milka/
Jesteśmy podekscytowani rozpoczęciem tej fazy testowej. Naszym celem jest stosowanie opakowań, które chronią naszą czekoladę, zachwycają fanów Milka i chronią środowisko. Dzięki limitowanej edycji fani Milka mogą przekonać się o zwykłej jakości i delikatnym smaku mlecznej czekolady Milka Alpine w papierze – podkreśla Alexander Nordloh, dyrektor marketingu Chocolate w Mondelēz International
Testowanie papierowej alternatywy to nie tylko krok naprzód w kwestii zrównoważonego rozwoju, ale także inspiracja dla innych producentów na całym świecie. Mondelez International udowadnia, że innowacje mogą iść w parze z troską o środowisko, otwierając nowe możliwości dla przyszłości opakowań spożywczych.
Czekając na wyniki testów, trzymamy kciuki za sukces tej ekologicznej inicjatywy, która może zmienić oblicze branży spożywczej!









Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































