Listopad to idealny czas na kulinarne eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Jeśli nie masz ochoty na poranne krzątanie się w kuchni, wybierz się na BreakfastWeek i spróbuj śniadaniowych propozycji Chefów na mieście. Wybór jest naprawdę duży – od dobrze znanych klasyków po zaskakujące nowości. Brioche z „mięsem” konopnym, tosty na zakwasie z yerba mate, a może jajecznica bez jajek? To tylko niektóre z festiwalowych pyszności, którymi brawurowo rozpoczniesz dzień.
Śniadania stają się nowym polem do eksperymentowania w świecie gastronomii. Chefowie prześcigają się w kreatywności, oferując nowatorskie, zdrowe i unikalne dania. Oto przegląd najciekawszych propozycji z tegorocznego Festiwalu BreakfastWeek. Autorskie menu i kawa na napoju roślinnym Alpro dostępne są
w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna w wysokości 3,98 zł. Nie czekaj, Festiwal trwa tylko do 17 listopada! Już dziś odkrywaj nowe miejsca na śniadania i doświadczaj najnowszych kulinarnych trendów, o których mogłeś nawet jeszcze nie usłyszeć. Bon appétit!
Do Środka, Poznań: Jej Wysokość Brioszka!
Poznańskie Do Środka to raj dla wszystkich, którzy kochają bagietki, brioszki, grahamki i kajzerki z azjatyckim twistem. W menu podczas Festiwalu Goście znajdą tam m.in. kanapkę z obłędnie maślanej brioszki z „mięsem” konopnym, które z pewnością ucieszy miłośników wege kuchni. Do tego modra kapusta, ogórek, gochujang mayo, marchewka i kolendra. Tym wybitnym śniadaniem możecie się delektować przy filiżance aromatycznej kawy, podziwiając widok za oknem na popularny poznański mural, którym zachwycił się świat! Zapraszamy Do Środka!
Photo: press releases
RADIOVA Bistro & Cafe, Kraków: proziaki poproszę!
Lokalsi mówią, że zjecie tu najlepsze śniadanie w mieście. Coś jest na rzeczy, bo idziemy o zakład, że czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście! W menu proziaki, czyli klasyczne puchate placki mączne z dodatkiem prozy, smażone na patelni. Choć wywodzą się z Podkarpacia, to zawędrowały aż do Krakowa i bardzo dobrze się tu rozgościły. W restauracji Radiova serwowane są z pesto z jarmużu i migdałów, pastą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, jajkiem sadzonym na listkach rukoli oraz kiełbaską. Jest też wersja na słodko: z twarożkiem limonkowym, konfiturą śliwkowo-pomarańczową, dżemem jabłkowo-morelowym oraz z konfiturą z żurawiną, musem z rokitnika i owocami. Palce lizać!
Photo: press releases
Orsola Przestrzenna, Szczecin: pankejki inaczej
Sobotnie poranki mieszkańcy Szczecina rezerwują na późne, nieśpieszne i naprawdę dobre śniadania. Dokładnie takie jak w Orsoli Przestrzennej, gdzie kultowe pankejki zjemy w nieco innym wydaniu – z karmelizowaną w cynamonie gruszką, sezonowymi owocami, kremową burratą oraz posypką z prażonych pistacji i migdałów. Do tego kawa na roślinnym i można zaczynać dzień!
Photo: press releases
Karma Bielany, Warszawa: jajecznica bez jajek
Jajecznica bez jajek – choć brzmi niedorzecznie, smakuje wybornie. Główny składnik należy wymienić na tofu, dzięki czemu powstanie tofucznica. Ten wegański klasyk, odpowiednik zwykłej jajecznicy, od wielu lat gości na śniadaniowych stołach, nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Nic w tym dziwnego, bo w przygotowaniu idealnej tofucznicy ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. W stołecznej Karmie, zlokalizowanej na warszawskich Bielanach, zjecie ją z pomidorami, szczypiorkiem i garścią aromatycznych przypraw, które nadają jej wyrazistego charakteru.
Photo: press releases
Yerba Cafe, Wrocław: tosty z yerbą!
Rano serce festiwalowej karty Yerba Cafe stanowią wszelkiej maści tosty, a po południu talerzyki, które wspaniale jest dzielić z Bliskimi. Dzień polecamy rozpocząć tostem awokado, którego chleb robiony jest na zakwasie z yerba mate. Do tego guacamole, grillowany ser halloumi, dżem chili, chorizo, miód, jajko poche i orzechy włoskie. Można też przenieść się na chwilę do lasu i spróbować tostów maczanych w kompocie z owoców jagodowych, z kremem waniliowym, świeżymi owocami i jadalnymi kwiatami. Taki poranek może trwać w nieskończoność, prawda?
Photo: press releases
Cafe Freska, Wrocław: szakszuka z guacamole!
A jeśli lubicie bardziej orientalne poranki, zacznijcie dzień od szakszuki w Cafe Fresca. To jedna z najpiękniej zlokalizowanych kawiarni we Wrocławiu, która znajduje się pod kolumnadą historycznego Bastionu Sakwowego. Podczas BreakfastWeek zjecie tutaj jajka w aromatycznej paście z pomidorów z dodatkiem serka labneh, guacamole i kolendry. Takie pobudki lubimy najbardziej!
The festival's partner Alpro brand invites you to Breakfast Week, which encourages you to diversify your daily diet by introducing plant-based products.
Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. Wśród festiwalowych restauracji polecamy zajrzeć m.in. do krakowskiego Le Scandale, poznańskich BulwaR, ja_brzoza, Moment Cafe, Lavenda food&cake, MO.BAR i Nadzieja, szczecińskich Limone Cafe, Orsola Centrum, Restauracja Lokalna czy Winestone oraz śląskich Cremino Bakery, MUNDO food&people, MAGNUM 2.0, Same Maszkety i Szynówka 2.0. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa do 17 listopada.
Zaproś i zyskaj!
Chcesz jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z Bliskimi? Już dziś zaproś Przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub i idźcie z rabatem na największy Festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat do 80 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 20 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef’s Menu.
Booking: https://BreakfastWeek.pl/ and https://RestaurantWeek.pl
Festival Date: October 8-November 17, 2024
[partner's material]