Jesteś fanem lub fanką azjatyckich smaków? Mamy coś, co zdecydowanie przypadnie Ci do gustu! Delikatny, rozpływający się w ustach udon połączyliśmy z tofu w sosie teriyaki i warzywami. To szybkie, smaczne i naprawdę aromatyczne danie, które przygotujesz ekspresowo, a jednocześnie osiągniesz efekt “wow”!
Difficulty level: easy
Number of servings: 2
Preparation time: 35 minut
Ingredients:
- 1 opakowanie makaronu udon (200 g)
- 100 g orzechów nerkowca
- oil for frying
- 1 duża czerwona cebula
- 1 marchewka
- 100 g kapusty pekińskiej
- 1/2 opakowania tofu (u nas tofu teriyaki)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 teaspoon sugar
- szczypiorek do smaku
Sos:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 ml wody
Preparation:
1. Czerwoną cebulę i papryki pokrój w piórka, a marchew i czosnek w plasterki. Kapustę pekińską drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę.
2. Na patelni (najlepiej woku) rozgrzej odrobinę oleju (ok. 1-2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzuć tofu, czosnek i cebulę, smaż przez 2-3 minuty, aż się zarumienią.
3. Następnie dodaj marchew i smaż kolejne 5 minut.
4. Po tym czasie na patelnię wrzuć kapustę pekińską i smaż 2-3 minuty.
5. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Gdy sos będzie już jednolity – wlej go do usmażonych warzyw (możesz także dodać składniki sosu na patelnię i dobrze wymieszać z resztą składników). Wymieszaj.
6. Na osobnej patelni upraż posiekane orzechy nerkowca (opcjonalnie, możesz też dodać nieuprażone, posiekane orzechy).
7. Na patelnię z warzywami i tofu wrzuć makaron udon i wymieszaj, aż zmięknie i wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
8. Na koniec dodaj orzechy nerkowca i wymieszaj.
9. Tak przygotowany makaron przełóż do miseczki i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
You can find Food and Design editorial recipes in the form of videos on our Instagram!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/
photo: Od kuchni creative agency