Buongiorno! Przychodzimy do Was z iście włoską propozycją – przepisem na focaccię z rozmarynem i solą morską. Puszysta i chrupiąca, a zarazem delikatna w smaku focaccia jest idealna zarówno solo, lecz również jako dodatek do dania głównego! Przepis przygotujesz naprawdę szybko i łatwo. Możesz go dowolnie zmodyfikować – dodając na wierzch pomidorki koktajlowe lub oliwki (przed wstawieniem focacci do pieca).
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 4 godziny (wyrabianie, rośnięcie ciasta, pieczenie)
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 150 wody (ciepłej, aby drożdże lepiej rosły)
- 250 g mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej
- 3 łyżeczki soli gruboziarnistej
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
1. Drożdże połam na kawałeczki i wrzuć do szklanki, następnie dodaj 50 ml wody (możesz użyć kieliszka), 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia (koniecznie w ciepłe miejsce, wtedy drożdże lepiej urosną).
2. Gdy drożdże wyrosną – do miski wsyp mąkę, 1 łyżeczkę soli morskiej (drobnoziarnistej), 2 łyżki oliwy z oliwek, resztę ciepłej wody oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką.
3. Gdy wszystkie składniki się ze sobą ładnie połączą i stworzą ciasto – przełóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj przez 15 minut, aż będzie miękkie, delikatne i elastyczne.
4. Podnieś z blatu wyrobione ciasto, polej powierzchnię blatu oliwą z oliwek (około 2 łyżek), połóż ciasto i rozwałkuj.
5. Blaszkę, w której będziesz piec focaccię nasmaruj oliwą z oliwek i włóż ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
6. Wyrośniętą, surową focaccię posyp solą gruboziarnistą i udekoruj świeżym rozmarynem (opcjonalnie możesz dodać pomidorki koktajlowe i/lub oliwki). Aby miała przyjemną strukturę oraz piękny wygląd – ponakłuwaj ją palcami i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
7. Po tym czasie – piekarnik rozgrzej do 220°C (grzanie dolną grzałką). Gdy piekarnik będzie już nagrzany – wstaw do niego wyrośniętą focaccię i piecz przez ok. 15 minut, aż uzyska złoty kolor.
8. Polecamy podawać focaccię z oliwą z oliwek w małej miseczce. Smacznego!
Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/
fot. agencja kreatywna Od kuchni