Czy wiesz, że czekoladę sprzedawano w aptekach? To dlatego, że uważano ją za afrodyzjak i jako ten wyjątkowy specyfik, można ją było nabyć tylko w aptece. Nic więc dziwnego, że w okresie Dnia Zakochanych czy Dnia Kobiet producenci pralinek i czekoladek zabiegają o uwagę odbiorców. Kawałek czekolady rozpala zmysły i pożądanie oraz poprawia nastrój.
Odpowiedzialna jest za to fenyloetyloamina. To właśnie ona posiada magiczną moc wydzielania endorfin. Po zjedzeniu czekolady rośnie poziom serotoniny, która koi kobiece wahania nastrojów podczas miesiączki, poprawia sen i zapobiega depresji. Wniosek? Czekolada leczy.
Historia czekolady
Zacznijmy jednak od początku, czyli od tego skąd czekolada właściwie się wzięła i jak to się stało, że ma taką, a nie inną postać. Kakaowiec właściwy to drzewo pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Potrzebuje dużo wilgoci oraz cienia. Zarówno nazwa “czekolada” jak i “kakao” pochodzą z języka Azteków. Pierwotnie czekolada miała postać mieszanki wody, kakao, chilli i wanilii i występowała w postaci gorącego napoju, który był dostępny tylko dla najbogatszych i wpływowych osób. Aztekowie, którzy ją wytwarzali wierzyli, że istnieje bóg kakao. I wcale im się nie dziwię. Ten napój musiał być pyszny. Do Europy czekoladę przywiózł Krzysztof Kolumb. Próbowano zmienić jej skład zamieniając chilli na cukier i cynamon. Od tego momentu czekolada zaczęła robić zawrotną karierę. W 1847 r. firma Fry&Sons wpadła na pomysł dodawania cukru i masła kakaowego, zamiast wody. Gorącą i gęstą masę wlewano do formy. W ten sposób wynaleziono pierwszy baton czekoladowy. W historii czekolady ogromną rolą odegał Rodolphe Lindt, który jako pierwszy opracował technikę konszowania i dodał masło kakaowe do czekolady, dzięki czemu uzyskał efekt stałej tabliczki czekolady (do tego momentu czekolada występowała w postaci płynnej). Lindt jako pierwszy uzyskał efekt aksamitnej, delikatnej czekolady. Poza niesamowitym smakiem czekolada kryje w sobie szereg witamin np. A, E, B6, B12 oraz fenyloetyloaminę, polifenole i teobrominę, która obniża ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca. Wniosek nr 2? Czekolada jest zdrowa.
Jak powstaje czekolada?
Ziarna kakaowca po zerwaniu są poddawane procesowi fermentacji w specjalnych zbiornikach, a następnie suszone i prażone. Ten moment jest bardzo ważny w całym procesie ponieważ od niego zależy czy czekolada będzie smaczna, czy nie. Proces prażenia zazwyczaj trwa długo i lekko, aby zachować delikatny smak ziaren. Wysuszone ziarna się kruszy i pozbawia łusek, a następnie miażdży i mieli. W ten sposób najpierw uzyskujemy pastę a następnie masę kakaową. Po utworzeniu masy kakaowej, możliwe jest wytłoczenie z niej masła kakaowego i oddzielenie kakaowego proszku. Kolejny etap to konszowanie, czyli mieszanie masy kakaowej z odpowiednią ilością dodatków. Podstawowe składniki to masło kakaowe oraz cukier. Na tym etapie w zależności od ilości oraz rodzaju dodatków powstają różne rodzaje czekolad. Kolejne procesy to hartowanie i formowanie czekolady. Hartowanie czyli odpowiednie podgrzewanie i schładzanie, dzięki któremu tworzą się kryształki i struktura czekolady oraz jej charakterystyczny trzask podczas przełamywania. Ten dźwięk jest różny w zależności od rodzaju czekolady, najbardziej głośny jest w przypadku czekolady z dużą zawartością masła kakaowego. Zahartowaną czekoladę wylewa się do specjalnych form.
Rodzaje czekolad
Najbardziej popularne rodzaje czekolad to:
- Czekolada gorzka – zawiera przynajmniej 70% masy kakaowej. Jej smak jest nieco gorzkawy, a intensywność nasila się wraz ze wzrostem zawartości kakao w produkcie.
- Czekolada deserowa – zawiera od 30 do 70% kakao. Pozostałe składniki to masło kakaowe, cukier, a czasami dodatki smakowe.
- Czekolada mleczna – zawartość miazgi kakaowej jest na poziomie 20-30%. Jest bardzo słodka i łagodna w smaku.
- Czekolada biała – powstała w 1930 roku. Nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie sam tłuszcz kakaowy, mleko i cukier.
- Czekolada ruby – powstała dopiero w roku 2017. Wytwarzana jest z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego. Różowy kolor jest więc całkowicie naturalny. Czekolada ta ma orzeźwiający, jagodowy smak oraz delikatną konsystencję.
Wniosek nr 3? Czekolada jest pyszna!
Czekolada w cukiernictwie
Dzięki swojej konsystencji oraz walorom smakowym czekolada jest często wykorzystywana w cukiernictwie. Wspaniale komponuje się z winem, owocami i orzechami.
Poniżej mała ściąga z łączenia smaków:
- czekolada ciemna pasuje do: owoców, cytrusów, kokosa, orzechów; przypraw: chili, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, wanilii
- czekolada mleczna pasuje do: orzechów, kawy, karmelu, przypraw: czerwonego pieprzu, curry, soli
- czekolada biała pasuje do: owoców leśnych, brzoskwiń, truskawek, pistacji, migdałów, sezamu; przypraw: wanilii
- czekolada ruby pasuje do: jeżyn, jagód, kokosa, orzechów
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować dla swojej Walentynki czekoladowy deser, poniżej znajdziesz szybki przepis na obłędne w smaku babeczki czekoladowe z nutą chili.
Baw się dobrze 🙂
Babeczki czekoladowe z nutą chili
W przepisie na pierwszy plan wybija się czekoladowy smak, chili jest lekko zaakcentowane.
Jeżeli oczekujesz mocniejszego smaku, dodaj do podanych składników szczyptę chili w proszku.
Składniki na ciasto:
- 80 g śmietany 18%
- 125 g mleka
- 50 g posiekanej drobno czekolady z chili
- 45 g świeżo zaparzonej kawy
- 180 g mąki
- szczypta soli
- 7 g sody oczyszczonej
- 15 g kakao
- 95 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru drobnego
- 5 g ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
Przygotowanie ciasta:
- Śmietanę i mleko połącz w jednym naczyniu. Odstaw.
- Posiekaną czekoladę wrzuć do drugiego naczynia i zalej gorącą kawą. Odstaw na minutę, po tym czasie wymieszaj. Czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Jeżeli zostały grudki, wstaw miskę do mikrofalówki i podgrzej chwilę. Wymieszaj do rozpuszczenia.
- W dzieży miksera umieść masło, ubij na puch. Dodaj cukier i miksuj do połączenia.
- W międzyczasie przygotuj suche składniki. W jednej misce umieść mąkę, sól, sodę oczyszczoną i kakao (ew. przyprawę chili). Wymieszaj.
- Kiedy masło z cukrem utrze się na jednolitą masę, dodaj do niej ekstrakt waniliowy i jajko, jedno po drugim.
- Do dzieży wlej rozpuszczoną czekoladę. Wsyp mąkę. Ucieraj na średniej mocy miksera.
- Na koniec w dwóch turach dodaj mleko ze śmietanką.
Ciasto przelej do papilotek wypełniając je do ¾ wysokości.
Piecz w 175 stopniach (grzanie góra – dół) ok 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krem czekoladowy
Składniki:
– 200 g śmietanki 36% (Uwaga! nie UHT),
– 100 g mlecznej czekolady.
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
- Śmietankę ubij na sztywno, dodaj ciepłą (ok 36°C) czekoladę.
- Ubij na wysokich obrotach do połączenia składników (ok. 40 sekund).
Krem umieść w worku cukierniczym z dekoracyjną tylką. Szprycuj na przestudzone babeczki.