W dynamicznym świecie kulinarnych poszukiwań, gdzie dobre jedzenie jest równie istotne jak niezapomniane wrażenia wizualne, restauracje stają się prawdziwymi oazami dla smakoszy i entuzjastów designu. Coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na menu, ale także na atmosferę, jaką tworzy lokal. W poszukiwaniu wyjątkowych doznań pragniemy odkrywać miejsca, które zarówno kuszą podniebienie, jak i pozostałe zmysły!
Warszawie, czyli kulinarnemu sercu Polski, rok 2023 przyniósł nowe trendy i inspiracje w dziedzinie wnętrz gastronomicznych. W tym przeglądzie pragniemy zanurzyć się w świecie restauracyjnych perełek, wskazując te miejsca, które nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale także zachwycają nas wizualnie.
Oto nasze odkrycia – kulinarne koncepty, gdzie smak i design spleciono w jedno niezapomniane doświadczenie.
BAKEN – BROWARY WARSZAWSKIE
BAKEN 2.0. w Browarach Warszawskich stał się jednym z topowych miejsc, które każdy prawdziwy foodies chce odwiedzić! Charakter miejsca został utrzymany w prostym skandynawskim stylu, pełnym drewna, designerskich dodatków i sztuki. Przestrzeń zaprojektowała właścicielka, Aleksandra Dojnikowska, a jego wykonaniem zajęła się zaprzyjaźniona pracownia, z którą właściciele współpracują od lat przy wszystkich lokalach (Bułkę przez Bibułkę, PollyPizza, BAKEN na Żurawiej). Design łączy się tu z funkcjonalnością i zgodnie z maksymą twórców ma być – prosto, dobrze i komfortowo.
fot. Paulina Grzmil
Allora
Allora, czyli siostra kultowego już Port Royal, skradła niejedno designerskie serce w 2023 roku. Do współpracy przy projekcie wnętrz właściciele zaprosili Rafała Kaletowskiego i Macieja Ryniewicza, ponieważ marzyli o miejscu, gdzie Goście poczują się trochę jak u włoskiej babci, a trochę jak na włoskich wakacjach. Na stołach i barze dominuje mozaika, na podłogach lastryko i grubo tkane zasłony w nieoczywiste wzory. Twórcy miejsca stworzyli koncept, który przyciąga nie tylko klasycznymi włoskimi daniami w oryginalnym wydaniu, ale również nowoczesnym wnętrzem, które zachwyca w każdym calu.
fot. Facebook Allora
Madonna
Lokal, który musiał znaleźć się w tym przeglądzie, to oczywiście kontrowersyjna Madonna. Od momentu otwarcia restauracja wzbudza wiele skrajnych emocji. Miejsce znajduje się na skrzyżowaniu pl. Konstytucji z ul. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Już w samym wejściu wita nas figurka Matki Boskiej w nietypowej aranżacji, która stała się znakiem rozpoznawczym. Wnętrze Madonny to głównie odcienie różu, czerwieni i bordo. Lokal podzielony został na parter oraz piętro. Całość przestrzeni dopieszczona jest niezliczoną liczbą obrazków, które przedstawiają Świętych z pewnymi modyfikacjami. Część z nich, zamiast twarzy Jezusa Chrystusa lub Maryi, prezentuje wizerunki gwiazd światowej popkultury: Rihannę, Lane Del Rey czy Keanu Reevesa.
fot. Madonna Instagram
Kubuś Piekarenka
Oniryczne obrazy, niebo na ścianach, designerska zastawa i przede wszystkim te pozycje w menu… Kubuś Piekarenka to jeden z tych adresów, gdzie kolejkę – bez względu na porę dnia, czy tygodnia – spotkamy absolutnie zawsze. Już od samego wejścia widać, że został tu dopracowany każdy detal. Od sztućców po oryginalną formę dań, która idealnie komponuje się z całością konceptu. Żółty i pomarańczowy – to właśnie te dwa kolory zdominowały całą przestrzeń, tworząc tym samym mocno lifestylowy klimat i miejsce, w którym po prostu chce się zjeść śniadanie.
fot. @esc.color
Trójka kielichów
W niepowtarzalnym wystroju tego miejsca przemieszczamy się między industrialnym podejściem, a subtelnie romantycznymi akcentami. Talerze z targu staroci, posrebrzane kielichy oraz dzikie bukiety na ręcznie zdobionym blacie tworzą harmonijne połączenie elementów. To wnętrze emanuje eklektycznym urokiem, tworząc niezapomniany klimat dla kulinarnych doznań. Czy takie miejsca są w guście Warszawiaków? Zdecydowanie tak! Przed oficjalnym otwarciem ciężko było tam o stolik…
fot. Letni Przewodnik po Warszawie
Toast
Jeśli chodzi o designerskie perełki na warszawskiej Pradze, nie możemy nie wspomnieć o takim miejscu jak Toast! Za klimatyczne wnętrze lokalu odpowiada pracownia Dash Interiors, która stworzyła miejsce z charakterystyczną ascetyczną przestrzenią, wypełnioną odważnymi elementami. Miejsce kojarzy nam się przede wszystkim z niebieskimi dodatkami, które nadają całej przestrzeni charakteru i stają się jej znakiem rozpoznawczym. Oryginalne bukiety kwiatów, wyszukane oświetlenie, kształty wazonów… i te smaczne „talerzyki” w menu od świtu do nocy – to po prostu nie mogło się nie udać!
fot. Letni Przewodnik po Warszawie
Milk Bar
Kolejne miejsce, które może pochwalić się ciekawym wnętrzem, to Milk Bar w Elektrowni Powiśle. Surowa i minimalistyczna estetyka przestrzeni z imponującym barem, otwartą kuchnią i wiszącymi witrynami, tworzy unikalną atmosferę. Mimo industrialnej surowości, miejsce emanuje przytulnością, dzięki wykorzystaniu ciepłego drewna oraz zieleni w postaci drzewek oliwnych.
fot. Milk Bar Facebook
AHAAN
Ściany przykryte fototapetami z tajlandzkich targów i wycinkami z lokalnych gazet, przenoszą nas w egzotyczną podróż. Stoły, a na nich kwieciste ceraty dopasowane do wygodnych krzeseł albo kolorowych, plastikowych stołków – wszystko jak w autentycznej streetfoodowej knajpie w Bangkoku. AHAAN to przykład wnętrza, gdzie każdy detal opowiada historię i gdzie klimat Tajlandii wtapia się w miejski beton, tworząc niepowtarzalny kontrast. Takiego lokalu zdecydowanie brakowało na warszawskiej mapie!
fot. AHAAN Facebook
Dim Sum Yum Yum
Regina 2.0. od jakiegoś czasu nosi nazwę Dim Sum Yum Yum. To wnętrze pawilonu na Mysiej 3, które emanuje różnorodnością stylistyczną. Bez wątpienia centralnym elementem jest rzeźbiony, różowy bar o połyskującej fakturze, nawiązujący do estetyki chińskiego Buddy. Lampy ombre i kolorowe zasłony dodają unikalnego charakteru, a goście zasiądą na błękitnych krzesłach przy stolikach z płytek w modnym odcieniu masła. Żółty, różowy i niebieski zdefiniowały tę przestrzeń, tworząc miejsce pełne wyrazu i harmonii!
fot. Mysia 3 Facebook
Food design towarzyszy nam każdego dnia, dlatego nie mogliśmy przejść obojętnie obok tych wnętrzarskich perełek! Gratulujemy wszystkim, którzy troszczą się o wyjątkowy design swojego lokalu, wdrażając unikatowe, przykuwające wzrok i inspirujące rozwiązania. Dzisiaj dobry wyróżnik miejsca to must have, który wpływa na popularność i powracalność gości. Jesteśmy ciekawi, jakimi konceptami restauratorzy zaskoczą nas w nowym, 2024 roku!