26 marca obchodzimy Dzień Szpinaku – warzywa, które od lat inspiruje do tworzenia różnorodnych dań. Chętnie wykorzystujemy go w sałatkach, zapiekankach, makaronach i przekąskach. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi doskonale komponuje się zarówno z intensywnymi przyprawami, jak i kremowymi sosami. Sięgając po szpinak w kuchni warto postawić na proste rozwiązania podkreślające jego charakter. W tym kontekście świetnie sprawdzą się produkty WSP „Społem”, które wzbogacą smak zielonych potraw i pozwolą na szybkie przygotowanie pełnowartościowych posiłków.
Szpinak w dobrym towarzystwie
Jego delikatna struktura sprawia, że idealnie łączy się z wyrazistymi dodatkami. Warto więc sięgnąć po klasyczne zestawienia, takie jak szpinak z czosnkiem i serem feta, ale również po mniej oczywiste, np. dodając odrobinę Majonezu Kieleckiego Lekkiego, który podkreśli kremową konsystencję zielonych sosów i past. Dla wielbicieli ostrzejszych smaków idealnym uzupełnieniem szpinakowych potraw będzie Musztarda Kielecka Sarepska.
Wytrawne gofry z pastą szpinakową
Warzywo to można wypróbować także w wersji na ciepło, np. w wytrawnych gofrach z zielonym sosem. Są lekko chrupiące, a jednocześnie puszyste. W połączeniu z pastą szpinakową na bazie Majonezu Kieleckiego Lekkiego oraz serem feta stworzą ciekawą alternatywę dla klasycznych kanapek. To idealny pomysł na nieoczywiste śniadanie, lunch lub kolację..
Składniki na gofry:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Pasta szpinakowa:
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki Majonezu Kieleckiego Lekkiego
1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej Sarepskiej
50 g sera feta
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez minutę. Przełóż do miski, dodaj Majonez Kielecki Lekki, Musztardę Kielecką Sarepską i rozkruszony ser feta. Wymieszaj na gładką pastę. W osobnym naczyniu połącz składniki na gofry i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylewaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez kilka minut, aż będą złociste. Podawaj z pastą szpinakową, opcjonalnie posypane świeżymi ziołami.
Dzięki odpowiednim dodatkom szpinak może stać się inspiracją do tworzenia smacznych i niebanalnych dań. Więcej przepisów i produktów WSP „Społem” można znaleźć na stronie: www.wspspolem.com.pl.









Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































