Brytyjski portal co roku wyróżnia najatrakcyjniejsze i najszybciej rozwijające się obszary na świecie. W tegorocznym prestiżowym rankingu znalazło się miejsce dla Polski!
“Time Out” to przewodnik po najlepszej sztuce, rozrywce, jedzeniu, napojach, hotelach i atrakcjach w największych miastach świata. W rankingu „The world’s coolest neighbourhoods in 2024” serce jurorów skradła dzielnica Notre-Dame-du-Mont w Marsylii, wyróżniona pierwszym miejscem za swoją artystyczną historię i tętniący życiem klimat. Na podium znalazły się również Mers Sultan w Casablance oraz Pererenan, popularna, ale spokojna dzielnica plażowa na Bali. Łącznie wybrano 38 miejsc z całego świata, w tym jedno z Polski. Krakowskie Zabłocie, bo właśnie o nim mowa, zajęło 11. pozycję w rankingu, za swoją niepowtarzalną historię i atmosferę.
Poprzemysłowa część Krakowa, położona na prawym brzegu Wisły, od 1991 roku jest częścią Dzielnicy XIII Podgórze. Jej największy rozwój miał miejsce na przełomie XIX i XX wieku, kiedy powstawały tu zakłady przemysłowe i kolejowe, a także w okresie powojennym, który przyniósł dalszą industrializację. Po 1989 roku, kiedy zamknięto fabryki, obszar ten podupadł, lecz na początku XXI wieku ponownie się odrodził. Obecnie Zabłocie to jedno z najbardziej kreatywnych i dynamicznych miejsc w Krakowie, pełne sklepów, kawiarni, restauracji, galerii sztuki i przestrzeni kulturalnych.
“Na południe od oryginalnej dzielnicy hipsterów Krakowa, Kazimierza, Zabłocie nie jest miejscem nieznanym – eksponaty Fabryki Oskara Schindlera od dawna są jednymi z obowiązkowych punktów zwiedzania miasta. Jednak dodanie uderzająco brutalistycznego Muzeum Sztuki Współczesnej (MOCAK) do tego samego miejsca w 2011 roku wydaje się być pionierem czegoś nowego w ciągu ostatniej dekady. Nowe bloki o stalowej konstrukcji wyrastają teraz między łuszczącymi się tynkiem wojennymi składami. Odnowione zostały parki nadrzeczne. Otwarto kawiarnie z paloną kawą, miejsca do samodzielnego nalewania piwa rzemieślniczego i kuchnie ramen z kelnerami-robotami. Obfitość budynków mieszkalnych sprawia, że Zabłocie jest jednocześnie zamieszkane i pełne życia: to dobrze wymieszany koktajl kultury, historii, gastronomii i lokalnego życia. Sercem Zabłocia jest ulica Lipowa, ale koniecznie trzeba odwiedzić także ulicę Tadeusza Romanowicza i zielone bulwary nadrzeczne.” – pisze Józef Franciszek, lokalny pisarz, który recenzował dzielnicę dla “Time Out”.
Sukces polskiej dzielnicy stał się motywacją do stworzenia miniprzewodnika po najgorętszych gastro adresach na Zabłociu. Foodies nie mogą przegapić tych miejsc!
Zabłocie – gdzie na obiad?
- Emalia (Romanowicza 5/9A) – jedna z pierwszych restauracji w dzielnicy, która nazwą nawiązuje do słynnej Fabryki Schindlera. To nietuzinkowa przestrzeń o industrialnym wystroju. Jaki jest jej przepis na sukces? Jak mówią właściciele to kropla historii, szczypta tradycji (serwują polską kuchnię z twistem) i kilogramy kulinarnej kreatywności;
https://www.instagram.com/emaliazablocie/
- Hala Lipowa (Lipowa 4D) – pierwszy halowy koncept kulinarny w Krakowie. W ciągu dnia serwowane są tu uliczne dania inspirowane różnymi zakątkami świata, a wieczorem miejsce zamienia się w bar, serwujący doskonałe koktajle. Historyczna architektura dawnej hali przemysłowej spotyka się tu z nowoczesnym designem opartym na minimalizmie w wykorzystaniu materiałów, form i barw;
https://www.instagram.com/halalipowa_foodhall/
- YŌKO (Lipowa 6A) – rzemieślniczy, japoński street food. Przyświeca mu zasada KODAWARI, czyli dążenie do perfekcji poprzez pasję, wytrwałość i zaangażowanie. W centrum uwagi jest też naturalna fermentacja. Niektóre produkty sprowadzane są z Japonii, dzięki czemu spróbujesz tu autentycznych dań z lokalnym twistem. Ramen, yakitori, sando i wiele więcej – to właśnie YŌKO;
https://www.instagram.com/yoko_krk/
- Mustachos (Zabłocie 35) – meksykańska restauracja serwująca kolorowe, tradycyjne dania. Zespół kuchenny pochodzi z krajów Ameryki Środkowej i Południowej, co sprawia, że możesz tu liczyć na autentyczny smak kuchni latynoamerykańskiej. Dodatkowo wyróżnia ich indywidualne podejście do każdego klienta, który w Mustachos czuje się jak w domu – ze szczyptą Meksyku;
https://www.instagram.com/mustachos_krakow/
- Cyber Ramen (Romanowicza 4) – japońska restauracja streetfodowa z karaoke, w której dania podaje… robot. Serwują ramen, udon, unikalne koktajle na bazie japońskich alkoholi, bliska jest im także koncepcja foodsharingu.
https://www.instagram.com/cyberramen/
Zabłocie – gdzie na wino lub drinka?
- Salute! Bar (Tadeusza Romanowicza 4) – szczypta włoskich inspiracji, ślad wpływów hiszpańskich i trochę południowego stylu bycia. Właściciele lokalu chcą odczarować słowo bar i nadać mu na nowo znaczenie – miejsca, w którym picie nierozerwalnie łączy się z jedzeniem. To ucieczka, drugi dom i osiedlowy klub dla sąsiedzkiej integracji. Miejsce wspólnoty, ciekawych spotkań, ale też przestrzeń dla siebie. Salute! Na zdrowie!
https://www.instagram.com/salutekrakow/
- Winnacja (Lipowa 6E) – sklep Pawła Woźniaka z największą selekcją win gruzińskich w Polsce. Działa od 2009 roku, a jego oferta obejmuje oryginalne wina z Europy Środkowo-Wschodniej oraz wspomnianej Gruzji i Armenii. Pan Paweł promuje naturalnie i tradycyjnie wytwarzane trunki – przede wszystkim z lokalnych i endemicznych odmian winorośli;
https://www.instagram.com/winnacja/
- Krakó Slow Wines (Lipowa 6F) – odkryjesz tu nowe smaki, weźmiesz na wynos, a także wypijesz na miejscu (w cenach detalicznych, nie gastronomicznych!) naturalne wina tradycyjnie wytwarzane w krajach Europy Środkowo-Wschodniej i Kaukazu. Poza winami serwują legendarne ormiańskie brandy Ararat, węgierskie, rumuńskie i polskie destylaty owocowe, a także alkohole niskoprocentowe – polskie cydry oraz piwa;
https://www.instagram.com/lipowa6fkrakoslowwines/
- NŪ (Lipowa 6C) – sztuka mixologii w najczystszej postaci. Ich unikatowa selekcja koktajli opiera się na aromatycznych, zaskakujących destylatach z Ameryki Środkowej i Południowej, a także ciężkich torfowych i morskich whisky.
https://www.instagram.com/nu_krk/
Zabłocie – gdzie na kawę lub deser?
- Knitted Coffee – koncept powstał w 2014 roku, kiedy jego właściciele zdecydowali się na przeprowadzkę z Krymu (Sewastopola) do Krakowa. Początkowo nie umieli mówić po polsku, ale mieli dużo zapału, chęci i marzeń. Połączyli ze sobą dwie pasje – do dziergania i do kawy specialty. Dziś prowadzą warsztaty, uczą szydełkowania, a także sprzedają potrzebny sprzęt;
https://www.instagram.com/knittedcoffee/
- String Taste (Zabłocie 33) – kawiarnia i gitarowy sklep w jednym. Miejsce powstało, aby łączyć nowych właścicieli z unikalnymi i starannie wyselekcjonowanymi gitarami z duszą. W jego ofercie dostępna jest również pokaźna kolekcja stylowych akcesoriów. W 2023 roku powiększono sklep o kawiarnię, aby klienci mogli napić się dobrej kawy;
https://www.instagram.com/stringtaste/
- Galeria Tortów Artystycznych – rzemieślnicza pracownia cukiernicza, która działa od 2009 roku. Zapoczątkowała nowoczesne cukiernictwo na kulinarnej mapie Krakowa. Specjalnością GTA są torty deserowe (fr. entremet), desery indywidualne – monoporcje, francuskie makaroniki oraz wypieki (fr. viennoiserie). Wyróżnia ich prostota, estetyka formy oraz sezonowość, która pozwala im uzyskać oryginalne kompozycje smakowe.
https://www.instagram.com/galeriatortowartystycznych/
Zabłocie – gdzie na zakupy?
- Dary Posejdona (Zabłocie 21/ 226) – innowacyjny koncept rybny, który zadebiutował we wrześniu 2022 roku i szybko zdobył popularność. W menu znajdziesz ryby słodkowodne pochodzące ze stawów w Chałaci oraz owoce morza sprowadzane z holenderskich portów. Warto wspomnieć również o wyjątkowych wyrobach garmażeryjnych, które przygotowuje Pani Monika – mama jednego z trzech właścicieli;
https://www.instagram.com/daryposejdona_krakow/
- Oliwki etc. (Przemysłowa 19A) – niewielka firma specjalizująca się w wytwarzaniu i sprzedaży produktów kuchni śródziemnomorskiej. W swojej ofercie przemycają także polskie akcenty. Przygotowują oliwki marynowane w świeżych ziołach i z sezonowym czosnkowym lub dyniowym pesto, do tego mają świetne hummusy, pasty z oliwek w różnych wariantach oraz zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie sałatki;
https://www.instagram.com/oliwki_etc/
- Delikatesowo (Zabłocie 27/U3) – sklep typu “szwarc, mydło i powidło” prowadzony przez Panią Basię Woźniak. Działa od 2004 roku, a w 2022 przeniósł się z Podgórza na Zabłocie. Latem spróbujesz tu lodów i gofrów, a przez cały rok dostępne są piwa rzemieślnicze, ciasta, zapiekanki i wegańskie przekąski. W zimne dni warto wpaść na kawę czy gorącą czekoladę i uciąć sobie krótką pogawędkę z sympatyczną właścicielką.
https://www.instagram.com/delikatesowokrakow/
Jak widzisz – Zabłocie to nie tylko Fabryka Schindlera i MOCAK, ale też lokalne kulinarne perełki. Przy okazji wizyty w znanych muzeach, zatrzymaj się w miejscach, które oferują niepowtarzalne smaki i wyjątkową atmosferę. To idealna okazja, aby połączyć kulturę z gastronomią i poczuć autentyczny klimat tej części Krakowa.