Michelin zaprezentował nową selekcję restauracji w przewodniku MICHELIN Guide Polska 2025. W tym roku do selekcji dołączyło miasto Wrocław, które dołączyło do tych wyróżnionych wcześniej z Warszawy, Krakowa, Poznania i Pomorza. Michelin Guide Polska wyróżnia obecnie łącznie 108 restauracji. Do restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin doszła również restauracja z Warszawy!
Bottiglieria 1881 kolejny rok z dwiema gwiazdkami MICHELIN
Trzeci rok z rzędu Bottiglieria 1881 w Krakowie została wyróżniona dwiema gwiazdkami MICHELIN, co umocniło jej pozycję najlepszej restauracji w Polsce. Odważnie doprawione i niezwykle oryginalne dania, inspektorzy uznali, że jedzenie ich jest czystą przyjemnością, w pełni zasługującą na kolejny rok z dwiema gwiazdkami.
hub.praga w Warszawie otrzymuje jedną gwiazdkę MICHELIN
Najbardziej ekscytującą wiadomością z tegorocznego ogłoszenia jest to, że hub.praga została trzecią warszawską restauracją z gwiazdką MICHELIN.
Restauracja szefa kuchni i właściciela Witka Iwańskiego w pełni zasługuje na nagrodę za ogromną dbałość o szczegóły i nienaganną technikę kulinarną w swoich daniach. Inspektorzy przewodnika MICHELIN byli szczególnie pod wrażeniem wyśmienitych domowych pieczywa i lodów maślanych z solonym karmelem.
W Polsce jest obecnie sześć restauracji z jedną gwiazdką Michelin: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu, a także NUTA i Rozbrat 20 w Warszawie.
Oprócz nowych gwiazdek MICHELIN, dla Polski ogłoszono siedem nowych Bib Gourmand. Nazwany na cześć Bibendum, oficjalnej nazwy Człowieka Michelin, Bib Gourmand jest nagrodą dla restauracji, które oferują wysokiej jakości gotowanie w świetnej cenie. Tegoroczne zbiory to świetna wiadomość dla tych, którzy chcą cieszyć się wspaniałym jedzeniem, nie rujnując budżetu.
Łączna liczba Bib Gourmandów w Polsce wynosi obecnie 21. Czy jest Bib Gourmand? Sprawdź!
Trzy z tegorocznych nowych Bib Gourmandów stanowią część naszej pierwszej wrocławskiej selekcji – informuje Przewodnik Michelin.
Bib Gourmand we Wrocławiu otrzymały:
- BABA
- IDA kuchnia i wino
- Tarasowa
Bib Gourmand trafił do NOAH w Krakowie, WYRAJ w Warszawie, POSTO w Poznaniu oraz Stary Niedźwiedź w Zakopanem. Swoje wyróżnienia zachowało 14 z istniejących w Polsce restauracji Bib Gourmand:
- Hewelke i Treinta y Tres w Gdańsku;
- Folga i MOLÁM w Krakowie;
- Fromażeria , SPOT. i TU.REStAURANT w Poznaniu;
- 1911 Restauracja i Vinissimo w Sopocie;
- Ceviche Bar, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, kontakt i Le Braci w Warszawie.
Ogłoszono zwycięzców nagród specjalnych
W tym roku, oprócz nowych Stars i Bib Gourmand, przyznano cztery nagrody specjalne wyjątkowym osobom i zespołom, które szczególnie zaimponowały inspektorom przewodnika MICHELIN w ciągu ostatniego roku.
Nagroda MICHELIN za otwarcie roku: Sztuczka, Gdańsk
Doświadczony szef kuchni i właściciel Rafał Wałęsa, który spędził wcześniej 10 lat pracując w Gdyni, postanowił przenieść się wzdłuż wybrzeża do Gdańska — i jakże się to udało. Sztuczka, położona naprzeciwko uderzającej architektury pochylonego budynku Muzeum II Wojny Światowej, jest stylową, wygodną i dobrze prowadzoną restauracją. Dania Wałęsy opierają się na jego umiejętnościach technicznych, łącząc klasyczne wpływy francuskie z tymi z Polski. Inspektorzy pokochali nie tylko gotowanie i elegancki wystrój restauracji, ale także przyjazną, dobrze zorganizowaną i słusznie dumną obsługę, dzięki czemu Sztuczka stała się naturalnym wyborem na Otwarcie roku.
Nagroda MICHELIN Service Award: Beata Śniechowska z BABA & Młoda Polska, Wrocław
Beata Śniechowska, kluczowa postać wrocławskiej sceny gastronomicznej, to osoba, która potrafi zrobić trochę wszystkiego. Przede wszystkim szefowa kuchni, do naszej pierwszej wrocławskiej selekcji dołączyła nie jedna, a dwie restauracje: Młoda Polska i nagrodzona Bib Gourmand BABA. Jednak nawet będąc w kuchni, uważnie przygląda się obsłudze, zapewniając, że jej zespoły tworzą ciepłe, przyjazne środowisko dla gości. W BABA, gdzie pracuje, obsługa ma w sobie urok łatwości, a Śniechowska sama nawet serwuje niektóre dania. Również w Młodej Polskiej od razu czujesz się swobodnie w towarzystwie pewnego siebie i kompetentnego zespołu. Wspaniale jest widzieć szefową kuchni, która rozumie znaczenie dobrej obsługi i traktuje ją priorytetowo w swoich restauracjach.
Nagroda MICHELIN Young Chef: Adriana Wójcikowska z Vamos!, Kraków
Aby otworzyć własną restaurację, trzeba mieć przekonanie, odwagę i mnóstwo ducha przedsiębiorczości. Na szczęście Adriana Wójcikowska spełnia wszystkie te wymagania i odnosi wielki sukces w Vamos! jako szefowa kuchni i restauratorka. Prosto urządzone, ale jasne i niekonwencjonalne bistro oferuje wspaniałą atmosferę i autentyczną, angażującą obsługę, które idą w parze z imponującą kuchnią śródziemnomorską Wójcikowskiej. Świeże i pełne smaku dania pokazują jej kunszt, a włoskie klasyki, takie jak tiramisu, są podawane z werwą. Inspektorzy przewodnika MICHELIN byli szczególnie pod wrażeniem fantastycznej focacci.
Nagroda MICHELIN Sommelier: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz z Dyletanci, Warszawa
Większość restauracji marzy o jednym wspaniałym sommelierze – Dyletanci mają dwóch! Podczas wizyt inspektorów w tej warszawskiej restauracji, otrzymali oni wyjątkową obsługę winną zarówno od sommeliera/menedżera generalnego Jana Winiarskiego, jak i asystenta głównego sommeliera Aleksandry Harabasz.
Gratulacje dla wszystkich nagrodzonych!