Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeśli potrzebujecie odczarować poranną nudę na talerzu albo nie macie ochoty spędzać poranka na przygotowywaniu śniadania w domu, BreakfastWeek jest właśnie dla Was! Festiwal śniadań na mieście potrwa od 8 października do 17 listopada. Stoliki można już rezerwować na https://BreakfastWeek.pl. Chrupiące bajgle, maślane naleśniki a może talerzyk z orientalnymi pysznościami? Podpowiadamy, gdzie warto się wybrać w tej edycji!
Odkryj ulubione śniadania na mieście!
Zanim dzień nabierze tempa, warto znaleźć chwilę na relaks i naprawdę dobre śniadanie w takim samym towarzystwie. O to drugie musicie zadbać sami, a najlepsze śniadania zjecie na BreakfastWeek! W tej edycji Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. W wybranych restauracjach będzie można napić się również owocowego koktajlu z Purella Superfoods Mix Energia! Dodatkowo, wszyscy Goście do rezerwacji otrzymają opakowanie krakersów Dobry Chrup od marki Lajkonik w prezencie!
Poniżej przedstawiamy restauracje, które idealnie sprawdzą się na celebrację niespiesznego poranka z rodziną, wyjścia ze znajomymi czy na randkę.
Kroma – Kraków
U stóp Wawelu, nad samą Wisłą powstała wyjątkowa śniadaniownia – Kroma. Jej menu charakteryzuje się prostotą i sezonowością, ale niech Was to nie zmyli. Serwuje się tam bowiem bardzo ciekawe połączenia, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalowych talerzach trafi do Gości porządna kromka idealnego chleba na zakwasie w dwóch wersjach do wyboru – z pastą dyniową, pieczonym burakiem, grillowanym halloumi i bazylią lub z maślaną jajecznicą, podsmażonymi frankfurterkami oraz grillowanym pomidorem. Tymi pysznościami możecie się delektować przy filiżance aromatycznej kawy lub szklance owocowego koktajlu, podziwiając widok za oknem. Dla tych, którzy nie byli – śniadanie
w Kromie warto połączyć z wizytą na Wawelu.
Nadzieja – Poznań
Przy ulicy Zwierzynieckiej 3/1 w Poznaniu znajduje się raj dla miłośników wegańskich śniadań. W Nadziei podczas Festiwalu znajdziecie w pełni roślinne propozycje, których smaki zachwycą nie tylko fanów tej diety. Przykłady? Własnej roboty chałka z musem czekoladowym, świeżą żurawiną i rokitnikiem czy omlet z bio jajek z pieczoną dynią hokkaido, sosem tahini,
a do tego ekologiczna pajda chleba z ubijanym masłem. Oprócz wyśmienitej i wyszukanej kuchni roślinnej znajdziemy tu niebanalny design. Piękne wnętrza wypełnia subtelna, stonowana kolorystyka. Nie brak też detali, którym zawdzięczamy wyjątkowość całej kompozycji. Polecamy zajrzeć tu podczas Festiwalu, rozsiąść się wygodnie z kawą i rozkoszować się idealnym porankiem.
Restauracja Sowa – Szczecin
To wyjątkowa restauracja, która od lat rozpieszcza mieszkańców Szczecina wyborną śródziemnomorską kuchnią i sezonowymi specjałami. Jeśli do tej pory zaglądaliście na Aleję Wojska Polskiego 17 jedynie na obiad lub kolację, proponujemy wybrać się tam również na śniadanie! Podczas BreakfastWeek zjecie tam m.in. domową brioszkę podaną z ciecierzycą
i curry, z pesto z pieczonej papryki z serem Bursztyn i orzechami nerkowca. Jest też wersja mięsna z panierowaną kaszanką, marmoladą z cebuli i własnoręcznie robionym majonezem szczypiorkowym. Do tego aromatyczna kawa i owocowy koktajl. Brzmi jak dobry początek dnia?
fot. materiały prasowe
Mundo food&people – Katowice
Macie ochotę na kulinarną podróż do słonecznej Argentyny? Jeśli tak, to koniecznie weźcie udział w BreakfastWeek i odwiedźcie Mundo food&people w Katowicach. Restauracja otwarta jest na smaki całego świata, a właściciele inspirują się kuchnią Ameryki Południowej, w której króluje street food. Serwowane tu śniadania z pewnością rozpieszczą Wasze podniebienia
i sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu.
Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu francuskiego tosta brûlée z gruszkami gotowanymi w cydrze, lodami z palonego masła i przyprawami korzennymi. Na uwagę zasługuje również tzw. breakfast arepas. To miękkie, aromatyczne placki z kukurydzy wypełnione trzema rodzajami nadzienia – kremową jajecznicą, mangalicą z serem cheddar i warzywami lub pastą
z awokado.
Mezalians – Gdańsk
Wśród zabytkowych uliczek Gdańska, przy ulicy św. Ducha, znajduje się restauracja Mezalians. Jest to miejsce, które przenosi tradycyjne smaki polskiej kuchni na zupełnie nowy poziom. Od 8 października w ramach BreakfastWeek będzie można spróbować tutaj znakomitych śniadań, m.in. kaszy bulgur z komosą ryżową, guacamole, pieczoną dynią i sałatą lub chałki z kurczakiem teriyaki, sałatą, piklowaną gorczycą, cebulą i chipsem z topinamburu. Tutaj warto i witać, i żegnać kolejne dni!
Meistersztyk – Wrocław
To przytulna lodziarnio-kawiarnia zlokalizowana na ulicy Świętego Antoniego 21. Nowoczesny wystrój i całkiem sporo pysznych i słodkich pokus tylko zapraszają, by odwiedzić to miejsce podczas BreakfastWeek. W menu wspomnienie wakacji, czyli świeży pomidor z grillowanym halloumi z wrocławskiej Serotoniny, skropiony migdałowo szpinakowym pesto i podany na croissancie upieczonym w gofrownicy. Tym, którzy preferują śniadania na słodko, polecamy spróbować karmelizowaną szarą renetę z waniliowym musem i konfiturą z moreli na croissancie. Obłęd!
Laba – Warszawa
Macie ochotę na gofry? Podobno najlepsze to te zrobione samodzielnie w domu. Ale gofry serwowane podczas BreakfastWeek w stołecznej Labie zdecydowanie zadają kłam temu przekonaniu. To właśnie tutaj pieką grube wafle, które podawane są z wieloma pomysłowymi dodatkami. Mimo, że są konkretnej wielkości, to pozostają bardzo lekkie i chrupiące.
Od 8 października zjemy je w dwóch wersjach – na słodko i słono. Zwolennikom wytrawnych śniadań polecamy gofra belgijskiego z chrupiącym kurczakiem, majonezem, orzechami laskowymi, jajkiem poche i sosem z miodu faceliowego z chili. Słodka propozycja to wafle z domową ricottą z cytryną, konfiturą z truskawek, lawendą, praliną pistacjową i świeżymi owocami! Palce lizać!
fot. materiały prasowe
Na BreakfastWeek zaprasza partner Festiwalu – marka Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.
Rezerwacje: https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://RestaurantWeek.pl
Termin Festiwalu: 8 października – 17 listopada 2024
[Patronat]