Jak wynika z Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, choć Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, coraz chętniej sięgają po przysmaki z różnych zakątków świata. Idealnym przykładem są pierogi. To z pozoru jeden z najprostszych przepisów, lecz każda kultura ma na niego swój własny pomysł – i zamyka w cieście i farszu swoje ulubione smaki.
Pierogi najczęściej zamawiamy w porze obiadowej (między 12 a 14). Zazwyczaj mamy na nie ochotę tuż po weekendzie – najchętniej wybieramy to danie w poniedziałki i wtorki. Pewien mieszkaniec Warszawy najwidoczniej uważa jednak, że każdy dzień jest dobry, aby zjeść pierogi. W ciągu roku zamówił je aż 354 razy!
fot. materiały prasowe
Pierogowa mapa Polski
A gdzie znajdziemy najwięcej miłośników pierogów? Na Mazowszu! I choć mieszkańcy tego regionu najbardziej lubią ich polską odsłonę, to już co dziesiąte złożone tam pierogowe zamówienie zawiera pierożki orientalne (12%), a mniej więcej tyle samo – samosę (9%). Wielu „pierogarzy” mieszka również na Dolnym Śląsku i w Małopolsce. Ślązacy również cenią sobie dalekowschodnie smaki (ok. 11% zamówień), ale równie chętnie wybierają bliższe nam chinkali z pysznym bulionem (10%). Największymi tradycjonalistami są mieszkańcy Małopolski – aż 83% zamówień na pierogi dotyczy dań według polskiej receptury.
Na słodko czy na słono?
Jakie są ulubione pierogi Polaków? W rankingu popularności w serwisie Pyszne.pl zdecydowanie wygrywają ruskie. Tuż za nimi na podium plasują się pierogi z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Sporym wzięciem cieszy się również wariant ze szpinakiem, który zajmuje zaszczytne, czwarte miejsce. Dopiero na piątym miejscu znalazły się pierogi na słodko, a konkretnie z jagodami i serem. Latem danie w wersji deserowej jemy jednak dwa razy częściej niż zimą. Cieszymy się wtedy również sezonem na truskawki.
Pierogowa Fuzja Kultur
Pierogi to potrawa, którą zna każdy – delikatne ciasto z farszem stwarza nieograniczone możliwości, ale także zachęca do eksperymentów. Na przykład ze smakami inspirowanymi odległymi zakątkami świata. Wykorzystujemy je do modyfikacji lokalnych, tradycyjnych przepisów i tak powstają na przykład pierogi z kimchi z dodatkiem tofu lub mięsa.
Obecnie mamy dostęp do tysiąca restauracji serwujących dania międzynarodowych kuchni oraz do egzotycznych składników. I chętnie z tego korzystamy. W niektórych miastach w już co piątym pierogowym zamówieniu znajdują się zagraniczne potrawy. W ogólnopolskim rankingu prowadzą: gyoza, samosa i chinkali. Japońskie pierożki najszybciej zdobywają też nowych fanów. Na dalszych miejscach znalazły się: pielmieni, jiaozi, ravioli, dim sum oraz espanadas.
W bitwie o podniebienia Polaków bezkonkurencyjnie wygrywają ruskie, a podium uzupełniają pierogi z mięsem oraz te z kapustą i grzybami.
- Warianty na słodko, takie jak pierogi z jagodami czy truskawkami, chętniej jemy latem.
- Polacy coraz częściej eksperymentują z zagranicznymi wersjami pierogów. Najchętniej wybierają gyozę, samosę i chinkali, ale odkrywają również ravioli, jiaozi czy dim sum.
- Mazowsze to region z największą liczbą zamówień pierogów. Mimo upodobania Polaków do rodzimych klasyków, co piąte zamówienie to pierożki orientalne lub samosy.
- W Warszawie znalazł się prawdziwy fan pierogów – zamówił je aż 354 w ciągu całego roku. To jakby Dzień Pieroga obchodzić codziennie.
- Na Pyszne.pl do 13 października trwa Tydzień Pieroga. W wybranych restauracjach można skorzystać z 20% zniżki na pierogi z różnych zakątków świata.
Pierogi świata – czym się charakteryzują?
- gyoza – japońskie pierożki z cienkiego ciasta, wypełnione aromatycznym farszem, najczęściej podsmażane na chrupko
- samosa – indyjski przysmak w kształcie trójkąta, smażony na złoto, nadziewany ziemniakami, groszkiem i aromatycznymi przyprawami
- chinkali – gruzińskie pierogi o charakterystycznym kształcie sakiewki, oprócz farszu wypełnione bulionem, który należy najpierw ostrożnie wypić
- pielmieni – małe pierożki z cienkiego ciasta, nadziewane mięsem wieprzowym lub wołowym, gotowane i często serwowane z kwaśną śmietaną
- jiaozi – chińskie pierogi w kształcie półksiężyca, wypełnione farszem z wieprzowiny, krewetek lub warzyw, podawane gotowane, smażone lub na parze
- ravioli – kwadratowe lub okrągłe kawałki makaronowego ciasta, nadziewane serem, mięsem lub warzywami, najczęściej serwowane z aromatycznym sosem
- dim sum – chińska specjalność, pierożki gotowane z różnorodnymi nadzieniami
- espanadas – hiszpańska i latynoamerykańska przekąska w formie półksiężyca, z kruchego ciasta, pieczona lub smażona na złoto
[materiał prasowy]