Tego apetytu nic nie zatrzymało! Wiosenna edycja RestaurantWeek® rozgrzała kulinarne emocje do maksimum i pobiła wszystkie rekordy. Niemal 215 tysięcy Foodies w Polsce i Czechach świętowało miłość do jedzenia i wspólne spotkania przy stole podczas największych Festiwali RestaurantWeek®. To była prawdziwa uczta smaków, doświadczeń i emocji, wyjątkowa także ze względu na jubileusz 10-lecia RestaurantWeek® w Polsce. W ramach największego plebiscytu restauracyjnego w kraju Goście ocenili i wybrali najlepsze restauracje – na podium znalazły się kolejno: Gustaw (Wrocław), Giro Krakowska 182 (Wrocław) oraz Bellevue (Szczecin).
Rekordowa liczba rezerwacji, rekordowa frekwencja i rekordowe emocje – to wszystko wydarzyło się tej wyjątkowej wiosny, kiedy RestaurantWeek® obchodził swoje 10-lecie. Zakończona edycja umocniła pozycję Festiwalu jako największego i najbardziej angażującego wydarzenia towarzysko-kulinarnego w Polsce, a także jednego z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Łącznie niemal 215 000 Gości wzięło udział w wiosennych Festiwalach w Polsce i Czechach. Tylko w ramach RestaurantWeek® przy stołach ponad 400 najlepszych restauracji, w 13 największych polskich aglomeracjach, zasiadło dokładnie 180 098 Foodies. BreakfastWeek przyciągnął dodatkowo 18 127 miłośników śniadań, a czeska edycja RestaurantWeek® w Pradze, Brnie, Pilznie i Ostrawie – 15 844 Gości, co potwierdza rosnącą popularność formatu za granicą. Wniosek jest prosty: kulinarne doświadczenia to jeden z ulubionych sposobów wspólnego spędzania czasu!
– Tegoroczna wiosna była absolutnie rekordowa! Niemal 215 tysięcy Gości wzięło udział w naszych Festiwalach, co pokazuje, że apetyt na kulinarne doświadczenia jest dziś większy niż kiedykolwiek – mówi Paulina Piwko, współorganizatorka RestaurantWeek®. – To ogromny sukces i potwierdzenie, że społeczność Foodies jest jedną z najbardziej zaangażowanych. Jesteśmy dumni, że razem tworzymy coś więcej niż kulinarne wydarzenie – dodaje. – A to dopiero początek emocji w tym roku! Już teraz intensywnie pracujemy nad jesienną edycją, która z pewnością przyniesie kolejne niespodzianki. RestaurantWeek® rośnie w siłę, a lojalność i entuzjazm Gości pokazują, jak istotną rolę pełni w budowaniu kultury kulinarnej. Wiosenna edycja RestaurantWeek® odbywała się pod hasłem „Born To Be Foodie”, celebrując 10 lat wspólnych spotkań przy stole i podkreślając, że bycie Foodie to dziś znacznie więcej niż tylko zamiłowanie do dobrego jedzenia – to prawdziwa pasja do odkrywania smaków, emocji, relacji i przeżywania kulinarnych doświadczeń.
Plebiscyt Gości RestaurantWeek®
Plebiscyt Gości RestaurantWeek® to największy plebiscyt restauracyjny w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz sami Goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Oceniają oni restauracje w pięciu kategoriach: przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Plebiscyt jest również okazją do wyróżnienia najlepszych debiutów i najpopularniejszych restauracji w kraju. W tej najbardziej obiektywnej formule nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® została restauracja Gustaw z Wrocławia. Na drugim miejscu uplasowała się Giro Krakowska 182 (Wrocław), a podium zamyka Bellevue (Szczecin). Oprócz uznania ze strony Gości, zwycięskie restauracje otrzymają także atrakcyjne nagrody. Pepsi nagrodzi laureatów zapasem swoich napojów, Lipton obdaruje ich zestawami herbat, Alpro przekaże napoje roślinne, a Martini wyposaży restauracje w produkty swojej marki. O wysokozasięgowe publikacje na temat nagrodzonych miejsc zadbają m.in. Elle, Glamour, Wirtualna Polska, Twój Styl, Goingapp.pl, Papaja.pl, Horecaline.pl, Poradnik Restauratora, Horecanet.pl, Szef Kuchni oraz Raport Restauratora.
Oto najlepsze restauracje wiosennej edycji RestaurantWeek® w kategoriach ogólnopolskich:
I MIEJSCE W POLSCE: Gustaw
źródło: materiały prasowe
II MIEJSCE W POLSCE: Giro Krakowska 182
źródło: materiały prasowe
III MIEJSCE W POLSCE: Bellevue
źródło: materiały prasowe
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Gustaw
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Bellevue
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Seafood Station Restaurant & Oyster Bar
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Trzy po Trzy w Kamienicy
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Giro Krakowska 182
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Gustaw
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Niewinni Czarodzieje 44
Plebiscyt Gości BreakfastWeek
Znane są również wyniki Plebiscytu Gości BreakfastWeek – Festiwalu Śniadań na mieście, który towarzyszył wiosennej edycji RestaurantWeek®. Goście wybrali m.in. najlepsze śniadanie, atmosferę, obsługę, a także najlepszy debiut i najpopularniejszą restaurację. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości BreakfastWeek została Cafe Młyńska z Poznania. Drugie miejsce zajęła restauracja Karavan z Wrocławia, a na trzecim uplasowała się śląska Strefa Smaków Kłos. Gorąco gratulujemy wszystkim
zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów!
Oto najlepsze restauracje wiosennej edycji BreakfastWeek w kategoriach ogólnopolskich:
I MIEJSCE W POLSCE: Cafe Młyńska
II MIEJSCE W POLSCE: Karavan
III MIEJSCE W POLSCE: Strefa Smaków Kłos
NAJLEPSZE ŚNIADANIE W POLSCE: Cafe Młyńska
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Strefa Smaków Kłos
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Karavan
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Karavan
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Cafe Freska
Pełne wyniki Plebiscytu Gości RestaurantWeek® oraz BreakfastWeek w kategoriach ogólnopolskich oraz regionalnych znajdziesz w branżowym magazynie RestaurantClub – Weekly! Bądź na bieżąco z pysznymi wiadomościami na Weekly.pl! Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach, odwiedź:
https://RestaurantWeek.pl