Sezon na bób – czas start! Jeśli tak jak my uwielbiasz zarówno bób, jak i pistacje – ten przepis zdecydowanie skradnie Twoje serce! Połączenie makaronu z delikatnym bobem, chrupkimi pistacjami, kremowym sosem i aromatycznym parmezanem to zdecydowanie must tego sezonu!
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Do pasty pistacjowej:
- 50 g obranych pistacji
- 3-4 łyżki śmietanki 36%
Do makaronu:
- 200 g bobu
- 250 g ulubionego makaronu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki drobno startego parmezanu + dodatek do podania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tarta skórka cytryny
- sól morska i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W średnim rondelku zagotuj osoloną wodę na makaron.
2. Ugotuj bób* opis, jak to zrobić najlepiej, znajdziesz na dole przepisu
3. Pistacje zblenduj z oliwą z oliwek, z odrobiną śmietanki. Nie wykorzystuj całej śmietanki z przepisu, ponieważ będzie potrzebna w kolejnym kroku!
4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż się zarumieni.
5. Dodaj przygotowaną pastę pistacjową oraz resztę śmietanki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
6. Do sosu zetrzyj odrobinę skórki z cytryny i posyp parmezanem oraz dodaj ugotowany bób.
7. Makaron przygotuj wedle wskazówek na opakowaniu.
8. Tuż przed upływem czasu gotowania nabierz chochlę wody z gotowanego makaronu i dodaj ją do reszty składników na patelni, aby uzyskać luźny kremowy sos.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Używając szczypiec, dodaj odcedzony makaron do sosu i wymieszaj, w razie potrzeby dodając trochę więcej wody z makaronu.
10. Rozłóż makaron w osobnych miskach i posyp posiekanymi pistacjami oraz tartym parmezanem. Gotowe!
*Jak ugotować bób?
Umyty pod bieżącą wodą bób umieść w garnku i zalej wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu!). Do wody dosyp płaską łyżeczkę cukru. Kiedy woda zacznie się gotować – dosyp szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15–20 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona).
Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni









Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































