Pistacje od kilku lat podbijają serca i przede wszystkim podniebienia. Ich wyjątkowy smak świetnie komponuje się zarówno z deserami, jak i wytrawnymi daniami. Od tradycyjnej baklavy, przez kremy czy jako dodatek do pizzy – coraz częściej goszczą na talerzach. Nic dziwnego, że święto pistacji zagościło na dobre w kalendarzu i obchodzimy je corocznie 26 lutego! Poniżej, kilka miejsc, w których królują pistacje!
MOYA MATCHA
Matcha stała się bestsellerem, a jej popularność nieustannie rośnie. Jednym z popularniejszych miejsc w Warszawie jest Moya Matcha – połączenie matcha baru, tea roomu i sklepu. Już od jakiegoś czasu w ich ofercie można znaleźć pistacjową Matcha Latte w wersji na ciepło lub na zimno. To idealna pozycja dla wszystkich, którzy kochają zarówno matche, jak i te wyjątkowe orzechy. Warto też zajrzeć do ich witryny z deserami, gdzie regularnie pojawiają się słodkości z dodatkiem pistacji. A na Tłusty Czwartek przygotowali Canelle Matcha z ganaschem pistacjowym. Brzmi obłędnie i uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej!

Instagram/ @moyamatchapl
ODETTE
Twarda 4, Warszawa
Leszczyńska 12, Warszawa
Al. Ujazdowskie 18, Warszawa
Pączki z nadzieniem pistacjowym są dla wielu ulubioną wersją słodkości. Odette od 10 lat widnieje na mapie Warszawy i zachwyca swoją niepowtarzalnością. Cukiernicy dbają o najwyższą jakość swoich produktów, dopracowując je do perfekcji. Poza pączkami z kremem pistacjowym, w ofercie Odette znajdziemy m.in. torty, monoporcje czy makaroniki. Każdy miłośnik pistacjowych słodkości znajdzie tam coś dla siebie.

Instagram/ @odettewarsaw
A.BLIKLE
Nowy Świat 33, Warszawa
Jana Pawła II 82, Warszawa
Ciekawą propozycją może pochwalić się również A.Blikle – cukiernia, która na rynku widnieje od XIX wieku. Choć słyną z tradycyjnych wypieków, tym razem wychodzą naprzeciw trendom. Dubai Croissant z najbardziej pożądanym nadzieniem inspirowany dubajską czekoladą a w nim pasta pistacjowa, ciasto kataifi, czekolada i całe pistacje. Idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować i próbować smaków z różnych zakątków świata.

Instagram/ @ablikle
DZIURKA OD KLUCZA
Restauracja Dziurka od Klucza znana jest z tradycyjnej kuchni włoskiej w nowoczesnym wydaniu. W menu widnieje Paccheri z pesto pistacjowy. W skład makaronu wchodzi m.in. speck, suszony borowik, śmietana, parmigiano reggiano i zest z cytryny. Jeśli macie ochotę na coś przed słodkim deserem, będzie to najlepszy wybór.

Instagram/ @dziurkaodkluczawforcie
STARBUCKS
Starbucks lubi zaskakiwać swoich klientów nowymi, sezonowymi smakami. Tym razem popularna sieć kawiarni wprowadziła do swojego menu Pistachio Flavour Latte, które jest dostępne zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Muffinki, kruche ciastka i inne słodkości z dodatkiem pistacji to dobra propozycja dla tych, którzy chcą połączyć ulubioną kawę z orzechowym deserem.

Instagram/ @starbucks_polska
COOKIERY.PL
Cookiery to nowość na rynku cukierniczym. Pomimo krótkiej działalności zebrali już rzeszę fanów, a ich produkty wyprzedają się w mgnieniu oka. Możecie znaleźć u nich wiele deserów zawierających pistacje. Wśród nich m.in. Nutella Pistachio Heaven – miękkie ciasto pełne czekoladowo-orzechowego nadzienia. Warto śledzić ich na Instagramie, to tam zawsze dają znać o powracających na stronę produktach.

Instagram/ @cookiery.pl
MOM’S CAKE
Gabriela Narutowicza 45, Lublin
Miejsce zdobywające coraz większą popularność w mediach społecznościowych. W swojej witrynie starają się mieć wszystko o czym jest głośno w świecie cukierniczym, dlatego nie zabrakło również wypieków z pistacjami! Od klasycznych croissantów, przez dubajską czekoladę, aż do tortów bento. Strona wizualna i smak w tej cukierni są na najwyższym poziomie.

Instagram/ @momscake.lublin
A Wy, do jakich pistacjowych słodkości macie słabość? Dajcie znać w komentarzu!
 
			








 Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.
Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


 Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe. Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








 Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































