Stawiasz pierwsze kroki w fotografii kulinarnej i szukasz sposobu na apetyczne stylizowanie dań? A może po prostu chcesz zaprosić znajomych do domu, zachwycić potrawami i zrobić ładne zdjęcia na Instagram? Poniżej znajdziesz kilka porad, dzięki którym Twoje dania będą wyglądać tak, że na sam widok zgłodniejesz!
Dawniej fotografowie kulinarni i food styliści dbali o to, aby dania na zdjęciach wyglądały w 100% perfekcyjnie. Dziś (całe szczęście!) stawia się głównie na to, by danie wyglądało po prostu apetycznie i powodowało, że osoba, która widzi zdjęcie, momentalnie stawała się głodna. Dobrym przykładem są wszystkie chwyty marketingowe widoczne chociażby w reklamach znanych batoników. Gdy się łamią, wylewa się z nich karmel, widać chrupiące orzeszki i momentalnie powoduje to chęć sięgnięcia po tego rodzaju smakołyk. Ja, jako praktyk związany zarówno z marketingiem kulinarnym, jak i fotografią, przedstawię Ci kilka sposobów na to, by danie wyglądało po prostu smacznie. Dlatego też w tym tekście nie znajdziesz porad w stylu „gdy chcesz zrobić zdjęcie idealnych lodów gałkowych – zastąp je puree ziemniaczanym z odrobiną barwnika”. Dziś stawiamy na naturalność!
01. Gra kolorów
Tak, jak malarze dobierają odpowiednie kolory jako bazę do swoich dzieł, tak i gotujący lub stylizujący danie również nie mogą o tym zapominać. Gdy nie myślisz o kolorach – Twoje danie będzie wyglądało dość płasko i nieatrakcyjnie. Staraj się parować ze sobą co najmniej dwa-trzy kolory, aby uzyskać efekt kontrastu. Pokażę Ci przykład:
źródło: https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/strzal-zblizenie-kawalek-pysznej-szarlotki-na-talerzu-na-drewnianym-stole_12328207.htm#query=szarlotka&position=6&from_view=keyword
fot: Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni
Prosty przykład – szarlotka, czyli jedno z najbardziej znanych, domowych ciast. Sama jedna (brązowa), na talerzu kontra posypana dużą ilością cukru pudru (biel), podana na różowym talerzu. Zgodzisz się ze mną, że widać różnicę?
Kolory i odpowiednie ich zestawienie musi – tak jak na płótnie, tak też na talerzu – tworzyć spójną, apetyczną całość.
Poniżej jeszcze jeden przykład dobrego zestawienia kolorów. W tym przypadku mamy żółte tacos, brązowy gyros i zielone dodatki. Dzięki odpowiedniemu połączeniu kolorów całe danie tworzy spójną kompozycję.
fot: Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni
- Odpowiedni dobór talerzy
To poniekąd kontynuacja punktu pierwszego, jednak temat ceramiki zasługuje na osobne omówienie. Oprócz tego, że ważny jest dobór kolorystyczny, ważne są także: kształt oraz rozmiar. Zdecydowanie łatwiej jest stylizować i fotografować jedzenie ułożone na małym talerzu. Dlaczego? Nie zajmuje dużo miejsca w kadrze i łatwiej jest osiągnąć efekt “pełnego talerza”.
fot: Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni
I co ciekawe – wybór talerzy jest bardzo duży. Wybór odpowiedniego nie jest prosty, lecz trening czyni mistrza. Ważne, aby odpowiednio dobierać także teksturę talerza do danego dania. Jeśli danie jest skomplikowane i jest w nim dużo detali – wybieraj talerze bez zdobień.
fot: Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni
- Dodatki tworzące pełną stylizację
Powiedzmy, że masz już gotowe danie na doskonale wybranym talerzu. Co dalej? Ważna jest cała scenografia i stworzenie odpowiedniej stylizacji całego zdjęcia. Fotografowie żywności używają kontrastu gładkich i szorstkich elementów lub miękkich i bogatych warstw, aby stworzyć głębię. Dodawanie tekstur to niezawodny sposób na ulepszenie stylizacji jedzenia.
Jakie dodatki dopełnią stylizację Twoich dań?
- tła – nie musisz wydawać milionów na profesjonalne tła do zdjęć. Wystarczy kawałek deski, stara płytka ceramiczna, czy kuchenny blat, aby danie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie. To właśnie tło nadaje także stylu całemu daniu – jeśli chcesz pokazać apetyczne croissanty w wersji premium – postaw na biały marmur. Jeśli jednak chcesz uzyskać efekt rustykalny – w tym przypadku przydadzą Ci się drewniane, ciemne deski.
- ściereczki – dla amatorów może zabrzmieć to dość zabawnie, jednak ściereczki w różnych kolorach to “must have” każdej osoby, która chce stylizować dania do zdjęć.
- sztućce – sztućce także dużo mówią o daniu. Jeśli użyjesz czarnych, nowoczesnych z połyskiem – odbiorca Twojego zdjęcia będzie wiedział, że jest to danie bardziej związane z nowoczesnością. Jeśli jednak postawisz na talerze i sztućce chociażby z targu staroci i dobierzesz odpowiednie tło – przekażesz zupełnie inne komunikaty i emocje!
stylizacja i fot: Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni
I ostatni przykład, pokazujący, że nawet z pozoru proste dania właściwie ułożone mogą ładnie wyglądać na zdjęciu!
fot: Magdalena Malutko, agencja kreatywna Od kuchni