Świąteczna kolekcja alkoholi, nowe nadzienie czekolady, a może sezonowe menu restauracyjne? Możliwości na apetyczne sesje fotograficzne jest dziś nieskończenie wiele, a ciekawy content to najlepsza inwestycja w Twoją markę. Wszystko to możesz zrealizować, wynajmując profesjonalne studio fotograficzne. Co warto wiedzieć, rezerwując taką przestrzeń?
W większych miastach nie ma najmniejszego problemu z wynajęciem profesjonalnego studia fotograficznego. Istnieją jednak szczególne okresy w roku, gdy rzeczywiście zainteresowanie wynajmem znacząco wzrasta. Jednym z nich jest trwający obecnie sezon przedświąteczny, gdy producenci przygotowują świąteczne produkty, specjalne promocje, tematyczne katalogi, oferty i oczekują do tego nowych kreacji. Co, poza terminem najmu studia fotograficznego, należy wziąć pod uwagę w przygotowaniach do sesji?
Specyfika studia
Ze studiem fotograficznym jest trochę jak z mieszkaniem na wynajem – musimy zwrócić uwagę na szereg czynników, które finalnie pozwolą nam podjąć decyzję, czy dane miejsce jest dostosowane do naszych oczekiwań. Warto z pewnością zwrócić uwagę na lokalizację studia, jego wielkość, rozmieszczenie, a także dostępność miejsca parkingowego. Wynajmujący bardzo często dopytują także o dostęp do światła dziennego. W zależności od typu sesji może być to warunkiem koniecznym. Często jednak przy zdjęciach produktowych żywności pracujemy wyłącznie z wykorzystaniem lamp, które zapewniają odpowiednie światło, niezależne od warunków za oknem.
O czym łatwo zapomnieć, przygotowując się do sesji? O drobiazgu, bez którego nie zrealizujemy żadnego zdjęcia, czyli o naładowanych bateriach! Zawsze warto mieć w backupie zapasową baterię. Ważny jest także moodboard do sesji, dzięki czemu wszystkie zdjęcia będą zgodne z zamierzoną koncepcją. Warto sprawdzić również, czy na miejscu można swobodnie korzystać z wifi, co często przydaje się w utrzymaniu bieżącego kontaktu z zamawiającym sesję. W niejednym studiu można znaleźć też dodatkowe udogodnienia, takie jak nielimitowany dostęp do ciepłych napojów czy drobne przekąski.
Sprzęt i dodatki
Sama przestrzeń to jednak za mało, by odnieść sukces fotograficzny. Wysokiej jakości sprzęt i dodatki mogą czynić cuda na planie! Podstawą jest oczywiście aparat, statyw i obiektywy. Następnie warto sprawdzić, czy oraz jakimi lampami dysponujemy. W fotografii produktowej często przydają się zarówno lampy błyskowe, jak i stół bezcieniowy.
Idąc dalej, należy przeanalizować, czy w danym studiu znajdziemy wystarczającą liczbę potrzebnych akcesoriów, wśród nich:
- tła fotograficzne – papierowe, materiałowe lub inne,
- dodatki typu flakony, ściereczki, gazety, utensylia itp.,
- stoły, blaty niezbędne do fotografii produktowej.
Warto jednak pamiętać, że sam sprzęt i dodatki to wciąż nie wszystko. Praca na planie zdjęciowym zawsze wiąże się z większymi czy mniejszymi trudnościami. Spalona lampa, nadłamany statyw czy brak odpowiednich propsów to sytuacje, z którymi często spotykają się wynajmujący. Co wówczas?
Nie ma realizacji, podczas której zespół odpowiedzialny za sesję o coś nie dopytuje lub czegoś od nas nie pożycza – zarówno jeśli chodzi o sprzęt kuchenny, jak i różnego rodzaju utensylia czy dekoracje. To zupełnie normalne – trudno przewidzieć wszystko i zabezpieczyć się na wypadek każdej możliwej sytuacji. Właśnie dlatego nasz magazynek ze sprzętem jest wypełniony po brzegi różnego rodzaju przedmiotami, które regularnie znajdują swoje zastosowanie – komentuje Pamela Gudzińska ze Studia Od kuchni.
Wsparcie kompetentnego zespołu ze studia fotograficznego, elastyczne podejście i nastawienie na wspólne rozwiązywanie problemów może okazać się kluczem do sukcesu.
Na jak długo zarezerwować studio?
Oszacowanie czasu trwania sesji jest bardzo istotne, ponieważ często studia fotograficzne rozliczają się za każdą wynajętą godzinę. Czas trwania sesji jest zaś uzależniony od kilku aspektów. Przede wszystkim zależy on od tego, ile produktów fotografujemy i jak skomplikowane będzie ich przygotowanie. Czasem realizujemy sesję gotowych produktów, np. butelki wina czy czekolady. Zdarzają się jednak zlecenia, gdy musimy od podstaw ugotować danie w kilku wariantach. Takie realizacje wymagają dodatkowo zatrudnienia kilku podwykonawców, jak na przykład kucharz czy food stylista.
Szacując czas trwania sesji zdjęciowej, należy także wziąć pod uwagę doświadczenie oraz wprawę fotografa i jego przygotowanie do sesji. Odpowiedni brief, przygotowane moodboardy, szczegółowy scenariusz i bieżąca akceptacja zdjęć potrafią znacznie usprawnić pracę na planie. Im bardziej przygotowani przyjdziemy do studia, tym szybciej uda nam się wykonać zdjęcia. Zamówienie nie kończy się jednak w momencie ostatniego błysku flesza. Po wykonaniu wszystkich zdjęć należy przejść do ich mozolnej obróbki, co spędza sen z powiek niejednego eksperta fotografii. W zależności od liczby zdjęć kadrowanie, czyszczenie czy szparowanie może zająć od kilku godzin do nawet kilkunastu dni roboczych.
Źródło zdjęć: materiały Studia Od kuchni.