Uwaga, oto przed Wami #foodporn w najczystszej postaci! Chrupiąca bułka w połączeniu z grillowaną kiełbasą, piklami z czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym, majonezem z sosem sriracha i dodatkami – ten przepis zdecydowanie skradł serca (i podniebienia) całej naszej redakcji. Jeśli jesz mięso – będziesz w siódmym niebie. Jeśli wolisz przepisy wege – kiełbasę możesz zamienić na plaster tofu, hot dog będzie równie pyszny!
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 bułki do hot-dogów
- 4 kiełbasy (w naszym przypadku śląskie)
- 4 ogórki konserwowe
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka sosu sriracha
- garść rukoli
- musztarda francuska do smaku
- rukola do dekoracji
- kiełki pora do dekoracji
- kiełki buraka do dekoracji
- szczypiorek do dekoracji
Pikle z czerwonej cebuli:
- 1 duża czerwona cebula
- 2 szklanki wody (ok. 500 ml)
- 60 g cukru
- 100 ml octu spirytusowego 10%
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania pikli z czerwonej cebuli. Cebulę pokrój w piórka. Do garnka wlej 2 szklanki wody. Gdy się zagotuje, dodaj do niej cukier oraz ocet spirytusowy. Wymieszaj, ściągnij z ognia i do tak przygotowanej zalewy wrzuć posiekaną cebulę. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź.
2. Kiełbasę ponacinaj i zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.
3. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.
4. Majonez wymieszaj z sosem sriracha.
5. Bułki wstaw do pieca i gdy będą gorące – wyciągnij i natnij.
6. Bułki posmaruj grubą warstwą majonezu z sosem sriracha, następnie ułóż zgrillowaną kiełbasę, wcześniej przygotowane pikle z czerwonej cebuli i ogórki konserwowe. Polej jeszcze odrobiną majonezu. Wierzch udekoruj rukolą, kiełkami oraz musztardą francuską i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/
fot. agencja kreatywna Od kuchni