Rozpływające się w ustach kluski ziemniaczane skomponowane z azjatyckim sosem? Jeśli lubisz orientalne smaki – sprawdź przepis, który zdecydowanie skradnie Twoje podniebienie!
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 45 minut
Składniki na sos:
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka sezamu białego
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 5 łyżek rozgrzanego oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Czosnek, imbir, sezam oraz pastę chilli wymieszaj w miseczce i zalej mocno rozgrzanym olejem.
- Dodaj cukier, sos sojowy i odstaw do ostygnięcia.
- 450g ziemniaków
- 250g skrobi ziemniaczanej
- około 150 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i studzimy.
- Następnie przeciskamy je przez praskę, dodajemy skrobię, wodę i wyrabiamy ciasto.
- Dzielimy ciasto i rolujemy długie, grube kawałki.
- Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie – 2 minuty od wypłynięcia.
- szczypiorek do posypania dania
- sezam biały i czarny
Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/
fot. agencja kreatywna Od kuchni