SweetTargi 2025 odbędą się w dniach 22–24 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. To jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych w Polsce, które od lat przyciąga producentów, rzemieślników, dostawców oraz właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni. W zeszłorocznej edycji wzięło udział ponad 7 tysięcy zwiedzających i ponad 100 wystawców z Polski i zagranicy, a tegoroczna odsłona zapowiada się jeszcze bardziej imponująco.
SweetTargi to idealna okazja do nawiązania kontaktów biznesowych, wymiany doświadczeń oraz odkrycia nowinek technologicznych i innowacji produktowych. W wydarzeniu biorą udział zarówno liderzy branży, jak i młodzi przedsiębiorcy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z rzemiosłem.
Wydarzenia towarzyszące podczas SweetTargów 2025:
II Konkurs „Chlebem Pachnący” – To wyjątkowe wydarzenie skierowane do uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu piekarskim i gastronomicznym. Konkurs ma na celu promowanie zawodu piekarza i kucharza, a także rozwijanie kreatywności młodych adeptów. Zadania obejmują wypiek chleba, bagietek i chałek, a jury ocenia zarówno technikę, jak i oryginalność uczestników. W skład jury wchodzą m.in. Robert Sowa, prof. Jan Klimek oraz Jacek Wiarek „Gryzmi”. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Konkurs Chlebem Pachnący – szczegóły.
IV Mistrzostwa Polski na Pralinę – W tym roku temat przewodni to „Roślinna Rewolucja”. Uczestnicy będą tworzyć praliny wegańskie z wykorzystaniem wyłącznie roślinnych składników, pokazując kreatywność, technikę i wyczucie smaku. W jury znajdą się m.in. Igor Zaritskiy, Aleksandra Sowa-Trzebińska oraz Kamil Szulc. Konkurs promuje zrównoważony rozwój i nowe kierunki w cukiernictwie. Szczegóły znajdziesz tutaj: Mistrzostwa Polski na Pralinę.
II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland – Rywalizacja dla pasjonatów lodów rzemieślniczych. Uczestnicy zmierzą się w przygotowaniu wyjątkowych lodów na zadany temat oraz w finale z tajemniczymi składnikami z „czarnej skrzynki”. Jury oceni technikę, kreatywność i smak. W składzie znajdzie się m.in. Tomasz Deker– cukiernik z tytułem mistrza świata, od ponad 30 lat związany z branżą cukierniczą. Szczegóły znajdziesz tutaj: Gelato Poland.
Coffee Fest 2025– Targi palarni kaw specialty i festiwal kawy, podczas których wystawcy zaprezentują swoje najlepsze produkty i technologie. W programie znajdą się prelekcje, warsztaty parzenia kawy oraz degustacje, a całość skierowana jest zarówno do profesjonalistów z branży HoReCa, jak i pasjonatów kawy. To wydarzenie, które łączy networking biznesowy z aromatycznymi doświadczeniami smakowymi. Szczegóły znajdziesz tutaj: Coffee Fest 2025.
Osobistości SweetTargów 2025:
- Robert Sowa – kucharz i restaurator, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
- Igor Zaritskiy – mistrz czekolady i przewodniczący jury IV Mistrzostw Polski na Pralinę.
- Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady, juror w dwóch prestiżowych konkursach.
- Aleksandra Sowa-Trzebińska – współwłaścicielka sieci Cukiernia Sowa, jurorka IV Mistrzostw Polski na Pralinę.
- Jacek Wiarek „Gryzmi” – właściciel Manufaktury Piekarniczej Gryzmi, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
- Prof. Jan Klimek – ekonomista i juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
- Przemysław Sieradzki – szef kuchni z gwiazdką Michelin, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
- Daria Marszałek – współwłaścicielka COCOart’s, jurorka IV Mistrzostw Polski na Pralinę.
- Kamil Tłuczek – szef kuchni, juror II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
- Ewelina Ciosek – influencerka TikToka, gościni Strefy Rozmów.
- Witold Mondry – zwycięzca „Hell’s Kitchen”, gość specjalny.
- Michał Wójcik – piekarz, współorganizator II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
- Mirosław Kurek – prezes Stowarzyszenia Rzemieślnik, współorganizator II Konkursu „Chlebem Pachnący”.
- Adam Lubocki – mistrz lodziarstwa, juror II Mistrzostw Polski na Lody Rzemieślnicze.
- Szymon Sapieha – technolog lodziarski i współtwórca Mistrzostw Gelato Poland.
SweetTargi 2025 wspiera liczne grono Sponsorów, Partnerów oraz Organizatorów wydarzeń towarzyszących, m.in.:
Brita Polska, Barry Callebaut, UNOX Polska, Aromitalia Polska, Mercedes-Benz Inter-Car Silesia, Warsaw Academy of Pastry Arts, Sempre Group, Kawa.pl, Victoria Arduino, ON Lemon, Combi, Gioari, Harvest, La Cava, Stowarzyszenie Rzemieślnik, Piekarnia Młyn Olecko, help4bakery, Gryzmi, Młyn Ciechanowiec, Tony Bambino, Sempre Group, Galago Poland Sp z o o, Gastro-Serwis Grzegorz Drużba, Robot-Coupe, Miran cones, Telme Poland, InPlus Gastro, Stockmeier, Winterhalter Polska, Wlepki.pl, Piątnica – Strefa Mistrzów Smaku, Miasto Katowice, Lody by Szymon Sapieha, Artisan.
Szczegóły i rejestracja
Informacje o targach: https://www.sweettargi.fairexpo.pl/
Bilety można zakupić pod adresem: https://sweettargi2025.abilet.pl/
[materiał partnera]









Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































