To zdecydowanie najlepszy sernik Lotus bez pieczenia, jaki możesz przygotować w domu. Kremowy, delikatny i o wyrazistym smaku ciasteczek Lotus – zachwyci każdego miłośnika słodkości. Nie potrzebujesz piekarnika ani cukierniczych umiejętności – wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć deser, który wygląda i smakuje jak z kawiarni.
poziom trudności: łatwy
czas przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 8
Składniki na spód:
- 170 g ciastek Lotus
- 50 g masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu
- 30 g cukru pudru
- 185 g kremu Lotus crunchy
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka Lotus zmiksuj na drobną miazgę.
2. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek.
3. Przełóż masę do formy, dociśnij łyżką, uformuj równy spód i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
4. W osobnej misce ubij kremówkę 36% na sztywno i odłóż na chwilę.
5. W drugiej misce połącz twaróg, cukier puder, ekstrakt z wanilii i krem Lotus. Mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
6. Do masy serowej dodaj w dwóch partiach ubitą kremówkę, delikatnie mieszając szpatułką.
7. Gotową masę przełóż na schłodzony spód i wyrównaj wierzch.
8. Pozostałe 185 g kremu Lotus rozpuść (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wrzątku i wymieszaj do uzyskania płynnej konsystencji).
9. Polej wierzch sernika roztopionym kremem Lotus i udekoruj pokruszonymi ciastkami według uznania.
10. Wstaw sernik do lodówki na minimum 2 godziny, aż masa się zetnie.
11.Gdy sernik dobrze stężeje, wyciągnij go z lodówki i delektuj się najlepszym sernikiem Lotus bez pieczenia.
Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/










Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































