Mamy dobrą wiadomość dla fanów owoców morza. Mamy dla Was przepis, w którym się zakochacie! Serio. My przepadliśmy po pierwszym kęsie. Połączenie muli z sosem na bazie szalotki, czosnku, masła i białego wina to strzał w dziesiątkę. Nawet dla najwybredniejszych smakoszy! A co najważniejsze – przepis przygotujesz ekspresowo!
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1 kg małży
- oliwa z oliwek
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml białego wina (najlepiej półwytrawnego lub wytrawnego)
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka tartej skórki cytryny
- opcjonalnie posiekana papryczka chili
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Posiekaj szalotkę i czosnek. Jeśli dodajesz papryczkę chili – ją też pokrój w cienkie plasterki.
2. Do garnka wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej wymienione wyżej składniki.
3. Gdy już się zarumienią – dolej do nich wina i smaż razem przez ok. 2 minuty, aż do odparowania alkoholu.
4. Następnie do garnka wrzuć mule i smaż ok. 5 minut pod przykryciem, jednak co chwilę je zamieszaj, aby cebula i czosnek na dole garnka się nie spaliły.
5. Po tym czasie do garnka dodaj masło i wymieszaj, aby zemulgowało razem z sosem na bazie wina.
6. Gdy całość ładnie się połączy – dodaj tartą skórkę cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
7. Tak przygotowane mule serwuj w towarzystwie świeżej bagietki posmarowanej masłem. Smacznego!
Przepisy redakcji Food and Design w formie wideo znajdziesz na naszym Instagramie!
https://www.instagram.com/foodanddesignpl/

fot. agencja kreatywna Od kuchni









Młodszy specjalista ds. komunikacji marketingowej i PR.


Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W branży HoReCa od ponad 10 lat. Przez lata związany z Grupą Trip, Sobienie Królewskie Golf and Country Club oraz restauracją Florentin w Warszawe.
Absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej na kierunku Architecture for Society of Knowledge oraz Komunikacji Wizualnej na Politecnico di Milano. Specjalistka od budowania nastroju. Doświadczenie zdobywała w kraju i zagranicą podczas licznych warsztatów międzynarodowych (Sevilla, Lizbona, Florencja), stypendium na La Sapienza (Rzym) oraz pracując m.in. w Carmi e Ubertis i ADM Milano.








Menedżer z wieloletnim doświadczeniem w branżach kosmetycznej, spożywczej, dziecięcej. W trakcie swojej kariery związany z firmami takimi jak: L’Oreal, Samsung, Danone-Nutricia, Unilever. W ciągu swojego życia zawodowego odpowiadał między innymi za rozwój sprzedaży i contentu eCommerce w Polsce i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. 

























































